Velikonoční nádivka, někde se jí říká také hlavička, musí být krásně nadýchaná, zvenku dozlatova upečená, nesmí chybět čerstvé zelené jarní listy a domácí vajíčka.
Zdroj: Shutterstock

Tipy na nejlepší velikonoční nádivky: Bleskově hotové a skoro zadarmo

Víte, co je na velikonoční nádivce úžasné? Můžete ji pokaždé připravit jinak a nemusíte se bát, že vám dojdou nápady. Máme pro vás tipy na nejlepší nádivky, díky kterým u svých hostů nebo koledníků zazáříte.

Velikonoční nádivka, někde se jí říká také hlavička, musí být krásně nadýchaná, zvenku dozlatova upečená, nesmí chybět čerstvé zelené jarní listy a domácí vajíčka. Nádivka se na Velikonoce peče samostatně v pekáčku, na plechu či v zapékací míse a už první sváteční den by měla být na stole. Končí půst a hlavičkou právě začíná hodování. Věděli jste, že naši předci ji připravovali bez pečiva? Základem bylo hodně mléka, krupice, vejce a maso. Vše se doplnilo hojným množstvím bylinek a mladých kopřiv. Používala se petržel, libeček, pažitka i celerová nať.

Základní ingredience pro typickou velikonoční nádivku. Zdroj: Shutterstock

Proč hlavička?

Nádivce se u nás říká i svítek, jeřábek nebo sekanice, záleží na regionu. Pojmenování hlavička získala v dobách, kdy kuchařky do směsi přidávaly kousky masa z telecí hlavy. Tradiční nádivka však obsahovala tři druhy masa. Vyzkoušejte naše 2 tipy na velikonoční nádivku. Klasiku s kopřivami a uzeným masem už jistě znáte, co takhle variantu s houbami nebo pro vegetariány? Pusťte se do vaření.

Nádivku můžte upéct i v kulaté formě. Zdroj: Shutterstock

Houbová nádivka

  • Suroviny:
  • 250 g žampionů 
  • 2 lžíce másla + na vymazání
  • 1 vejce
  • sůl
  • 2 rohlíky nebo housky
  • mléko
  • petržel
  • pepř
  • Postup:
  • Houby očistěte, nakrájejte a poduste na lžíci másla asi 20 minut. Oddělte žloutek od bílku a žloutek utřete s druhou lžíci másla a špetkou soli. 
  • Pečivo nakrájejte na kousky, namočte v mléce a přidejte do žloutkové pěny. Přisypte dušené houby, nasekanou petržel, opepřete a na závěr vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků.
  • Nádivku vložte do vymazaného pekáčku a pečte při 180 °C asi 20 minut, záleží na vlastnostech trouby.

Místo velké zapékací formy připravte hlavičku jako muffiny. Zdroj: Shutterstock

Hlavička s kopřivami, špenátem a bazalkou

  • Suroviny:
  • 7 starších housek nebo rohlíků
  • 250 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 hrsti kopřivových listů
  • 130 g baby špenátu
  • svazek bazalky
  • 4 vejce
  • 50 g másla + na vymazání
  • sůl
  • 2 stroužky česneku 
  • strouhanka na vysypání 
  • Postup: 
  • Pečivo nakrájené na kostičky dejte do mísy a zakápněte mlékem a smetanou. Kopřivu a špenát spařte v cedníku vroucí vodou, nechte okapat, vymačkejte přebytečnou vodu a nasekejte spolu s listy bazalky. Smíchejte s namočeným pečivem. 
  • Oddělte žloutky od bílků a žloutky s máslem a špetkou soli vyšlehejte do hladké pěny. Přidejte do mísy k pečivu a přimíchejte i oloupaný a prolisovaný česnek. Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh a opatrně vmíchejte do nádivkové směsi.
  • Směs na nádivku vlijte do vymazané a strouhankou vysypané formy, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut. Nechte vychladnout na mřížce, pak hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte.

Zdroje: Apetit OnlineNadivka.cz

Akční letáky