Velikonoční nádivka, někde se jí říká také hlavička, musí být krásně nadýchaná, zvenku dozlatova upečená, nesmí chybět čerstvé zelené jarní listy a domácí vajíčka. Nádivka se na Velikonoce peče samostatně v pekáčku, na plechu či v zapékací míse a už první sváteční den by měla být na stole. Končí půst a hlavičkou právě začíná hodování. Věděli jste, že naši předci ji připravovali bez pečiva? Základem bylo hodně mléka, krupice, vejce a maso. Vše se doplnilo hojným množstvím bylinek a mladých kopřiv. Používala se petržel, libeček, pažitka i celerová nať.
Proč hlavička?
Nádivce se u nás říká i svítek, jeřábek nebo sekanice, záleží na regionu. Pojmenování hlavička získala v dobách, kdy kuchařky do směsi přidávaly kousky masa z telecí hlavy. Tradiční nádivka však obsahovala tři druhy masa. Vyzkoušejte naše 2 tipy na velikonoční nádivku. Klasiku s kopřivami a uzeným masem už jistě znáte, co takhle variantu s houbami nebo pro vegetariány? Pusťte se do vaření.
Houbová nádivka
- Suroviny:
- 250 g žampionů
- 2 lžíce másla + na vymazání
- 1 vejce
- sůl
- 2 rohlíky nebo housky
- mléko
- petržel
- pepř
- Postup:
- Houby očistěte, nakrájejte a poduste na lžíci másla asi 20 minut. Oddělte žloutek od bílku a žloutek utřete s druhou lžíci másla a špetkou soli.
- Pečivo nakrájejte na kousky, namočte v mléce a přidejte do žloutkové pěny. Přisypte dušené houby, nasekanou petržel, opepřete a na závěr vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků.
- Nádivku vložte do vymazaného pekáčku a pečte při 180 °C asi 20 minut, záleží na vlastnostech trouby.
Hlavička s kopřivami, špenátem a bazalkou
- Suroviny:
- 7 starších housek nebo rohlíků
- 250 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 hrsti kopřivových listů
- 130 g baby špenátu
- svazek bazalky
- 4 vejce
- 50 g másla + na vymazání
- sůl
- 2 stroužky česneku
- strouhanka na vysypání
- Postup:
- Pečivo nakrájené na kostičky dejte do mísy a zakápněte mlékem a smetanou. Kopřivu a špenát spařte v cedníku vroucí vodou, nechte okapat, vymačkejte přebytečnou vodu a nasekejte spolu s listy bazalky. Smíchejte s namočeným pečivem.
- Oddělte žloutky od bílků a žloutky s máslem a špetkou soli vyšlehejte do hladké pěny. Přidejte do mísy k pečivu a přimíchejte i oloupaný a prolisovaný česnek. Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh a opatrně vmíchejte do nádivkové směsi.
- Směs na nádivku vlijte do vymazané a strouhankou vysypané formy, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut. Nechte vychladnout na mřížce, pak hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte.
Zdroje: Apetit Online, Nadivka.cz