K Velikonocům patří už od pradávna kynuté pečivo ve tvaru kruhu na znamení slunce jako třeba syrné koláče, rozměrné bochany i pletené věnce, do nichž se v dávných dobách zabodávaly živé jarní pruty a zdobily se pentlemi i sladkými kousky smaženého těsta a kousky sušeného ovoce. Také se obkládaly zdobenými vejci a jarním kvítím a lidé věřili, že jejich konzumací získají mocnou životní sílu a ochranu pro příští dny. Sladký beránek z piškotového, třeného ale i kynutého těsta je tradicí podstatně mladší. Přesto však jsou doklady ze 16. století o tom, že se v rodinách namísto ceněného jehněčího masa pekl beránek z těsta a dále se přizdoboval a dával se stejně jako ostatní rituální pokrmy žehnat a světit.

Tradiční kynutý mazanec

500 g polohrubé mouky, 70 g cukru krupice, 70 g másla, 5 žloutků, 70 ml mléka, 2 vanilkové cukry, kůra z 1 citronu, 30 g droždí, 50 g rozinek, 50 g mletých mandlí, asi 10 g soli

  • Do zahřátého mléka vmíchejte sůl, trošku cukru a mouky a rozdrobené droždí a zakrytý kvásek nechte vzejít.
  • Zbývající cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a žloutky rozmíchejte v rozpuštěném másle.
  • Vše pak smíchejte v zadělávací míse a těsto hněťte tak dlouho, až se přestane lepit na stěny. Pomoučněte je a nechte pod plátnem či utěrkou kynout.
  • Z vykynutého těsta vyválejte kulatý bochánek, dejte jej na pomaštěný plech či pečící papír, potřete rozšlehaným vejcem, posypte sekanými mandlemi a po vykynutí upečte v troubě vyhřáté na 180 °C (asi 45 minut).

Velikonoční beránek

Na velkou beránkovou formu: 6 vajec, 250 g másla, 250 g cukru moučky, 200 g polohrubé mouky, 100 g kandovaného či sušeného ovoce

  • Změklé máslo utřete asi s polovinou cukru a postupně do něj zašlehejte vaječné žloutky. Vše dál zvolna šlehejte, aby vznikla hladká hmota.
  • Bílky ušlehejte na pevný sníh s troškou soli nebo několika kapkami citronové šťávy. Do sněhu pak zvolna vmíchejte druhou polovinu cukru. Sníh zpevní a měl by se matně lesknout.
  • Obě hmoty zvolna promíchejte na stejnorodou hmotu a do ní postupně po lžících přidávejte mouku. Nakonec vmíchejte nakrájené ovoce obalené v polohrubé mouce.
  • Třené těsto dejte do formy pečlivě vymazané rozpuštěným sádlem nebo ztuženým tukem a vysypané polohrubou moukou. Beránka upečte v troubě vyhřáté na 180 (30-40 minut).