Velikonoční milosti

Tyto oblíbené sladkosti se smažily se z těsta používaného i při dalších svátcích roku.

300 g hladké mouky, 30 g másla, 30 g cukru, špetka soli, 1 vejce, 1 lžíce bílého vína nebo octa, smetana (tolik, aby vzniklo husté těsto)

  • Z uvedených surovin vypracované těsto nechte odležet a pak je rozválejte na tenký plát.
  • Ten přeložte na půl, opět rozválejte a pak z něj rádlem vykrojte různé tvary. Někde o Velikonocích lidé vykrajovali trojúhelníkové tvary, třikrát naříznuté proužky nebo proužky se třemi otvory, aby milosti symbolizovaly svatou trojici - otce, syna i ducha svatého.
  • Tence vyválené tvary pak krátce osmažte z obou stran v rozpáleném tuku a poté obalte v moučkovém cukru s vanilkou či skořicí.

Starodávný syrný koláč

Abyste nemuseli čekat na kynutí těsta, je recept pozměněn a využívá moderních výdobytků v podobě kypřícího prášku.

250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 8 lžic oleje, 12 lžic mléka, 150 g cukru krupice, 2 vanilkové cukry, kůra z 1 citronu, 500 g polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřicího prášku, rozinky, sekané mandle, kandované ovoce

  • Tvaroh, vejce, olej, mléko, cukr a citronovou kůru s vanilkovým cukrem pečlivě umíchejte do stejnorodé hmoty.
  • Prášek do pečiva, rozinky, oloupané a nasekané mandle a kandované ovoce promíchejte s moukou, kterou pak postupně zapracujte do tvarohového základu a těsto míchejte tak dlouho, až se přestane lepit.
  • Těsto pak vložte do olejem vytřené formy (klasické koláčové, zapékací miska) nebo je rozetřete na vymazaný plech, mokrou stěrkou je urovnejte a upečte v troubě vyhřáté na 180 °C (30 a více minut podle velkosti formy).
  • Že je tvarohový koláč hotový, zjistíte, když do něj zabodnete špejli - po vytažení na ní není nalepené nedopečené těsto.