Zdobené velikonoční muffiny
Zdroj: Šárka Babická, David Turecký

Užijte si pečení: zdobené velikonoční muffiny a rychlý, vláčný mrkvový koláč

Zdobené muffiny nejen skvěle chutnají, ale potěší především děti. Lahodný mrkvový koláč pak zasytí a upokojí všechny, přitom je jeho příprava rychlá a snadná.

Velikonoční muffiny

Tyhle dobré a lákavé barevné dortíčky na vašem velikonočním stole dlouho nezůstanou.

Na 12 kusů je třeba: 120 g másla, 120 g krystalového cukru, 2 vejce, 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry, 120 g čokolády na vaření, 150 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, bonbony na ozdobu

na polevu: 1 pomazánkové máslo (200 g), 125 g másla, 450 g moučkového cukru

  • Máslo s cukrem utřete do pěny, potom do ní zašlehejte vejce, jedno po druhém.
  • Přidejte pomerančovou kůru, nastrouhanou nebo nasekanou čokoládu, a nakonec mouku spolu s práškem do pečiva. Zlehka promíchejte.
  • Formu s důlky vyložte papírovými košíčky. Pomocí lžíce je naplňte těstem.
  • Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut.
  • Než muffiny vychladnou, připravte si polevu. Smíchejte pomazánkové máslo s rozměklým obyčejným máslem a přidejte moučkový cukr. Šlehejte tak dlouho, dokud není poleva nadýchaná.
  • Na vychladlé muffiny nanášejte polevu – buď zdobítkem, nebo jen lžící. Na závěr muffiny ozdobte bonbony, třeba ve tvaru vajíček.

 

Mrkvový koláč na plech

Nemáte-li energii na složité pečení, pomůže váš stůl zachránit alespoň jednoduchý, rychlý a výtečný mrkvový koláč.

na 1 plech (12 řezů): 4 vejce, 1 a 1/2 hrnku rostlinného oleje, 2 hrnky krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky mleté skořice, 3 hrnky nastrouhané mrkve, 1 hrnek sekaných vlašských ořechů, moučkový cukr na posypání

Mrkvový koláč je vláčný a lahodnýMrkvový koláč je vláčný a lahodnýAutor: Šárka Babická, David Turecký

  • V míse rozšlehejte vejce s olejem a oběma cukry. Do směsi přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a skořicí.
  • Přimíchejte nastrouhanou mrkev i se šťávou, která při strouhání vytekla. Nakonec vsypte vlašské ořechy.
  • Těsto vlijte do formy veliké 25 x 35 cm. Pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení a vychladnutí pocukrujte koláč moučkovým cukrem.

Tip: Koláč bude ještě atraktivnější, vystříhnete-li si předem papírové šablony třeba jarních lístků nebo zvířátek, a před závěrečným cukrováním je rozprostřete po povrchu koláče. Z cukrové „závěje“ je pak osvoboďte pinzetou, abyste dekoraci neponičili.

Akční letáky