V dřívějších dobách měly tyto pokrmy zpravidla podobu nádivky připravené z bílé buchty (žemle) doplněné česnekem a zelenými bylinkami. Kostky pečiva pak spojila směs vajec a smetany doplněná špenátem, kopřivami a dalším lupením. Podle místa a zvyku se pak do nádivky přidávalo uvařené maso ryb, drůbeže, uzené vepřové, ale i krůtí nebo králičí. Až v dobách pozdějších se v městském prostředí začala připravovat fašírka či sekanice, kde dominuje maso, často i několik druhů masa, a samozřejmě i zde jsou neodmyslitelnou součástí vejce a nasekané jarní byliny.

Masová sekaná s vejci a špenátem

500 g vepřové plece nebo krkovice, 250-300 g uzeného boku, 2 vejce, 200 ml mléka, sůl, čerstvě mletý pepř a drcený kmín, 3 hrstky strouhanky, 200 g nakrájeného listového špenátu, máslo, 2-4 vejce, nasekané bylinky (kopřivy, petržel, polníček, tymián apod.), strouhanka na formu

  • Všechno maso umelte, přidejte vejce, vlažné mléko, sůl, trošku pepře a kmínu, strouhanku a špenát. Vše důkladně promíchejte, přímo vyšlehejte.
  • V pánvi zpěňte na másle bylinky, vzápětí je zalijte rozšlehanými a osolenými vejci, promíchejte a pak vše nechte pozvolna ztužit. Vznikne vám omeleta, kterou po ochladnutí nakrájejte na kostičky a vmíchejte do již připravené fáše.
  • Směs dejte do nádoby vymaštěné máslem nebo sádlem a vysypané strouhankou a upečte ve středně vyhřáté troubě.

Velikonoční hlavička z Polabí

Po 500 g vařeného uzeného masa (boku) a pečeného kuřecího masa, mladé kopřivy, 1 rohlík, máslo, 800 ml mléka nebo vývaru z uzeného masa, 10 vajec, 1 kostka droždí, 150 g pšeničné krupičky, 1 velká cibule, 5 stroužků česneku, nasekaná petrželová nať a další byliny podle možnosti, sůl

  • Uzené a kuřecí maso nakrájejte na drobné kostičky.
  • Kopřivy spařte a nasekejte nadrobno, rohlíky nakrájejte na kostky a na trošce másla, nejlépe v troubě, je opečte dozlatova.
  • Mléko nebo vývar zahřejte, rozšlehejte v něm vejce, droždí a pšeničnou krupičku, přidejte cibuli nakrájenou najemno krátce osmahnutou na másle a prolisovaný česnek, petrželovou nať i další byliny podle možností. Nezapomeňte směs osolit a pak do ní vmíchejte nakrájené maso a opečenou žemli a vzniklou hmotu rozetřete na vymaštěný pečicí plech či dejte do pekáče.
  • Hlavičku nechte 20 minut kynout a pak ji upečte v troubě vyhřáté na 170 °C (asi 40 minut, záleží na tom, jak je vrstva těsta silná.

Podávejte se salátem.