Beránek je symbol Velikonoc.

Velikonoční dobroty netradičně: Banánový beránek a celozrnné jidáše

Sladkého beránka i malé kynuté jidáše si k vítání jara můžete upéct, i pokud nechcete v kuchyni strávit přespříliš času. S našimi bleskovými recepty napečete za jeden večer a ráno už můžete snídat beránka z banánového těsta a malinko zdravější jidáše z celozrnné mouky.

Banánový beránek

  • 300 g změklého másla

  • 300 g hladké mouky

  • 300 g krupicového cukru

  • 2 vejce velikosti M

  • 200 g zralých banánů

  • ½ lžičky skořice

  • ½ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

  • ½ sáčku kypřicího prášku

  • špetka soli

Banány si rozmačkáme dohladka vidličkou. Dobře změklé máslo vyšleháme do světlého krému s cukrem, postupně zašleháme po jednom vejce, pak přidáme i banánové pyré, skořici a muškátový oříšek. Promícháme, přisypeme mouku a znovu zamícháme. Na závěr nezapomeneme přidat kypřicí prášek a vmícháme. Formu na beránka vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme hladkou drtí z obyčejných piškotů. Těsto nalijeme do formy a pečeme zhruba 60 minut v troubě předehřáté na 160 až 170 °C.

Celozrnné jidáše

Na zhruba 10 kusů:

  • 180 g celozrnné pšeničné mouky

  • 70 g hladké mouky

  • 120 ml vlažného mléka

  • 50 g změklého másla

  • 50 g krupicového cukru

  • 1/3 kostky čerstvého droždí

  • špetka soli

  • 1 citron

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 2 žloutky

  • 1 malé vejce na potření

  • rozinky nebo celé mandle na dekoraci

V hluboké míse si smícháme mouky, doprostřed uděláme důlek, kde si vyrobíme kvásek. Mléko si mírně zahřejeme tak, abychom v něm bez problémů udrželi prst. Do důlku nadrobíme droždí a zasypeme cukrem, přidáme trochu vlažného mléka a opatrně v důlku promícháme a dolijeme zbytkem vlažného mléka. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi 10–15 minut vykynout. Vzápětí kvásek promícháme s moukami, dvěma žloutky, špetkou soli, kůrou z jednoho citronu a vanilkovým extraktem.

Až je těsto propracované, uděláme z něj bochánek, ten uložíme do čisté mísy, překryjeme čistou látkovou utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Poté z těsta odebíráme právě tolik, abychom mohli vyválet válečky a zamotat z nich tvary osmiček, takzvaných jidášů. Uložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 20 minut nakynout na plechu. Těsně před vložením do trouby předehřáté na 200 °C je pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme dozlatova. Můžeme ozdobit rozinkami nebo mandlemi. 

Akční letáky