Banánový beránek

  • 300 g změklého másla
  • 300 g hladké mouky
  • 300 g krupicového cukru
  • 2 vejce velikosti M
  • 200 g zralých banánů
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • ½ sáčku kypřicího prášku
  • špetka soli

Banány si rozmačkáme dohladka vidličkou. Dobře změklé máslo vyšleháme do světlého krému s cukrem, postupně zašleháme po jednom vejce, pak přidáme i banánové pyré, skořici a muškátový oříšek. Promícháme, přisypeme mouku a znovu zamícháme. Na závěr nezapomeneme přidat kypřicí prášek a vmícháme. Formu na beránka vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme hladkou drtí z obyčejných piškotů. Těsto nalijeme do formy a pečeme zhruba 60 minut v troubě předehřáté na 160 až 170 °C.

Celozrnné jidáše

Na zhruba 10 kusů:

  • 180 g celozrnné pšeničné mouky
  • 70 g hladké mouky
  • 120 ml vlažného mléka
  • 50 g změklého másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 1/3 kostky čerstvého droždí
  • špetka soli
  • 1 citron
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 žloutky
  • 1 malé vejce na potření
  • rozinky nebo celé mandle na dekoraci

V hluboké míse si smícháme mouky, doprostřed uděláme důlek, kde si vyrobíme kvásek. Mléko si mírně zahřejeme tak, abychom v něm bez problémů udrželi prst. Do důlku nadrobíme droždí a zasypeme cukrem, přidáme trochu vlažného mléka a opatrně v důlku promícháme a dolijeme zbytkem vlažného mléka. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi 10–15 minut vykynout. Vzápětí kvásek promícháme s moukami, dvěma žloutky, špetkou soli, kůrou z jednoho citronu a vanilkovým extraktem.

Až je těsto propracované, uděláme z něj bochánek, ten uložíme do čisté mísy, překryjeme čistou látkovou utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Poté z těsta odebíráme právě tolik, abychom mohli vyválet válečky a zamotat z nich tvary osmiček, takzvaných jidášů. Uložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 20 minut nakynout na plechu. Těsně před vložením do trouby předehřáté na 200 °C je pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme dozlatova. Můžeme ozdobit rozinkami nebo mandlemi.