Banánový beránek
- 300 g změklého másla
- 300 g hladké mouky
- 300 g krupicového cukru
- 2 vejce velikosti M
- 200 g zralých banánů
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- ½ sáčku kypřicího prášku
- špetka soli
Banány si rozmačkáme dohladka vidličkou. Dobře změklé máslo vyšleháme do světlého krému s cukrem, postupně zašleháme po jednom vejce, pak přidáme i banánové pyré, skořici a muškátový oříšek. Promícháme, přisypeme mouku a znovu zamícháme. Na závěr nezapomeneme přidat kypřicí prášek a vmícháme. Formu na beránka vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme hladkou drtí z obyčejných piškotů. Těsto nalijeme do formy a pečeme zhruba 60 minut v troubě předehřáté na 160 až 170 °C.
Celozrnné jidáše
Na zhruba 10 kusů:
- 180 g celozrnné pšeničné mouky
- 70 g hladké mouky
- 120 ml vlažného mléka
- 50 g změklého másla
- 50 g krupicového cukru
- 1/3 kostky čerstvého droždí
- špetka soli
- 1 citron
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 žloutky";i:10;s:26:"1 malé vejce na potření";i:11;s:37:"rozinky nebo celé mandle na dekoraci
V hluboké míse si smícháme mouky, doprostřed uděláme důlek, kde si vyrobíme kvásek. Mléko si mírně zahřejeme tak, abychom v něm bez problémů udrželi prst. Do důlku nadrobíme droždí a zasypeme cukrem, přidáme trochu vlažného mléka a opatrně v důlku promícháme a dolijeme zbytkem vlažného mléka. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi 10–15 minut vykynout. Vzápětí kvásek promícháme s moukami, dvěma žloutky, špetkou soli, kůrou z jednoho citronu a vanilkovým extraktem.
Až je těsto propracované, uděláme z něj bochánek, ten uložíme do čisté mísy, překryjeme čistou látkovou utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Poté z těsta odebíráme právě tolik, abychom mohli vyválet válečky a zamotat z nich tvary osmiček, takzvaných jidášů. Uložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 20 minut nakynout na plechu. Těsně před vložením do trouby předehřáté na 200 °C je pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme dozlatova. Můžeme ozdobit rozinkami nebo mandlemi.