Kde se vzal velikonoční beránek?

Skutečný beránek, respektive jehněčí už o Velikonocích na svátečních stolech nejspíš nenajdete. Místo něj si Češi pochutnávají na velikonočním beránku sladkém s rozinkami nebo želatinovými kousky. Upečte si letos vlastního velikonočního beránka není to težké a určitě bude lepší než kupovaný.

Pro pečení beránka budete hlavně potřebovat kvalitní formu na pečení. K mání jsou formy silikonové, ale ty staré poctivé plechové, kameninové nebo skleněné jsou také stále populární. Navíc v nich bývá kůrka dezertu pěkně vypečená. Klidně použijte formu po babičce! Pokud neznáte objem vaší formy, změřte jej pomocí odměřené vody. Recept níže počítá s objemem 1500 ml.

Na co dávat pozor při pečení velikonočního beránka

Beránka budete péci hodinu při teplotě 150 °C. Před vyklopením z formy jej nechejte vychladnout jen dvě minutky a pak jej pomocí podložky, prkénka nebo většího tácu překlopte. Z dobře promazané a vysypané formy by měl upečený beránek sám vypadnout ven, a to hlavně v celku. Nebojte se. Pokud se vám nedopatřením roztrhne, můžete mu pořídit čokoládovou polevu nebo zdobení z krému, kterým nedostatky schováte. Nicméně je jisté, že kvalitní vymazání a vysypání formy je v případě pečení beránka velmi důležité.

Na mandlové třené těsto budete potřebovat tyto ingredience:

  • 210 g krupicového cukru
  • 180 g polohrubé mouky
  • 120 g změklého, ale ne rozpuštěného másla
  • 75 g mletých mandlí
  • 90 ml mléka
  • 3 vejce
  • lžíci strouhané citronové kůry
  • vanilkový lusk, vanilkový cukr nebo trošku vanilkové esence
  • špetku soli
  • obal od másla nebo lžíci másla na vymazání formy
  • zhruba 2 lžíce hrubé mouky na vyspání formy

Těsto na velikonočního beránka

Než začnete s vypracováním těsta, zapněte troubu na 150 °C a přichystejte si formu. Tu je potřeba dobře a pečlivě vymazat, aby vám beránek nepřilnul, ale také vysypat hrubou moukou.

Do mísy kuchyňského robotu dejte máslo, sůl a zhruba polovinu cukru. Nechejte robot třít směs 5 až 10 minut, dokud nevznikne nadýchaná pěna.
Oddělte žloutky od bílků a po jednom přidávejte do vyšlehané pěny. Po zašlehání všech bílků nechejte ještě robot 3 minuty pracovat.
V jiné misce smíchejte mouku, mandle a citronovou kůru.

Ve vysoké misce vyšlehejte bílky se špetkou cukru. Pěna by měla být řídká, ale krásně bílá. Pak začněte přidávat postupně cukr, dokud nevznikne pevná konzistentní pěna.

Misku s máslem odejměte z robotu a jen vařečkou vmíchejte střídavě části moučné směsi a mléka. Až se hmota pěkně spojí, začněte přidávat i vyšlehané bílky. Ty je dobré do těsta pěkně „zabalit“, aby se pěna spojila s ostatní hmotou.

Pečení beránka na Velikonoce

Takto připravené těsto pečte v troubě na zmíněných 150 stupňů jednu hodinu, ale poslední čtvrt hodinu před koncem už začněte kontrolovat propečení. Pokud je upečený i vevnitř, vypněte troubu, krátce nechejte formu vystydnout a vyklopte beránka. Až bude beránek po deseti minutách částečně vychlazený, postavte jej do finální pozice. Dejte si ale pozor, může být mírně přilepený k podložce.

Beránka stačí pocukrovat moučkovým cukrem sypaným přes sítko, ale můžete jej i dekorovat. Naznačit oči mandličkami nebo ovázat pentličku okolo krku.

Zdroje: janasfood.blogspot.com, cs.wikipedia.org