Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, kdy se oslavuje zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Podle křesťanské víry k němu došlo třetí den po ukřižování. K tomuto svátku se váže mnoho křesťanských tradic a symbolů.
Jedním z nich je i velikonoční beránek, který by neměl chybět na žádné slavnostní tabuli. Zkuste ho upéct letos zdravěji! Nebudete se muset bát, že byste zbytečně přibrali a pak museli nabytá kila pracně shazovat dolů. Máme pro vás hned dva zajímavé recepty.
Velikonoční beránek podle KetoMartiny můžete připravit podle tohoto videa:
Velikonoční beránek podle KetoDiet
Nejprve si vyšlehejte 4 celá vajíčka společně s 60 ml čekankového sirupu a 10 ml citronové šťávy. Ve vedlejší nádobě vyšlehejte tuhý sníh z 1 vaječného bílku. V další misce si smíchejte sypké ingredience, tedy 120 g mandlové mouky, 50 g mouky z lněných semínek, 25 g proteinového keto nápoje – zarovnané odměrky a 12 g prášku do pečiva.
Do připravené vaječné hmoty pak postupně přidávejte střídavě sypkou směs a 140 g řeckého bílého jogurtu s 0 % tuku. Jakmile se veškeré ingredience spojí, směs ještě krátce prošlehejte. Následně do vzniklého těsta opatrně vmíchejte sníh z bílků. V případě, že by bylo těsto moc husté, můžete ho naředit trochou rostlinného mléka bez cukru.
Pak těsto nalijte do předem vymazané formy, pokud máte formu silikonovou, vymazávat ji nemusíte. Následně vložte beránka do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte zhruba 20 minut. Ve chvíli, kdy bude těsto zlátnout, snižte teplotu na 160 °C a nechte dopéct ještě dalších 30 minut. Nakonec si udělejte test špejlí, abyste zjistili, že je beránek celý propečený.
TIP!
Tento druh těsta můžete využít i mimo velikonoční svátky. Když jej nalijete do jiné formy, budete mít vláčný a zdravý moučník po celý rok.
Velikonoční beránek Low Carb
Smíchejte 250 g kvalitního tvarohu s 30 g Erythrytolu - sladidla bez kalorií a se 4 vaječnými žloutky. Následně přidejte 200 g změklého másla, můžete využít i máslo ghí. Pak vmíchejte 200 g mandlové mouky, citrónovou kůru dle chuti a 1 sáček prášku do pečiva.
Ze zbylých vaječných bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Vlijte těsto do vymazané a mandlovou moukou vysypané formy a dejte péct do trouby předem vyhřáté na 180 °C na zhruba 40 minut. Nakonec ještě horkého beránka vyklopte a nechte vychladnout.
Související články
Zdroje: www.myketo.cz, www.hubnecelecesko.cz, www.ketodiet.cz