Velikonoční kynutý tvarohový mazanec
Tvarohový mazanec, který si s námi můžete upéct, je trošku jinačí, než ten, který znáte z obchodu. Nejenže je z tvarohového kynutého těsta, ale zadělává se smetanou. Aby vám bochníček nepopraskal, nechejte jej pořádně a dlouho vykynout. Není kam spěchat. Těsto potřebuje hlavně čas a teplo.
Velikonoční mazanec: Nákupní seznam
Na tvarohový mazanec budete potřebovat následující suroviny:
- 500 g velmi kvalitní hladké nebo polohrubé mouky
- 100 g měkkého tvarohu
- 100 ml smetany
- 80 g krupicového cukru
- 80 g másla pokojové teploty
- 50 ml vlažného mléka mandlí
- 50 g rozinek
- 50 g loupaných
- 35 g čerstvého droždí
- 3 žloutky";i:10;s:8:"1 bílek";i:11;s:52:"1 vanilkový cukr, případně malý vanilkový lusk";i:12;s:42:"1 lžíci moučkového cukru na posypání";i:13;s:12:"Špetku soli";i:14;s:45:"Špetku strouhaného muškátového oříšku
Jak připravit těsto na mazanec?
Začněte kváskem. V misce rozmačkejte čerstvé droždí se lžičkou cukru, zalijte vlažným mlékem a ještě rozmíchejte. Přidejte lžíci mouky, znova promíchejte a nechejte kvásek vzejít. Kvásku i kynutí se daří dobře v teple, například v blízkosti topení. Během 10 minut uvidíte hustou pěnu.
Do velké mísy prosejte mouku a přimíchejte vanilkový i krystalový cukr, sůl a muškátový oříšek. Přidejte na kostky nakrájené máslo a tvaroh. Těsto můžete zpracovat rukama nebo v robotu. Po smísení těchto ingrediencí vznikne drobenka.
Do drobenky přelijte vzešlý kvásek a žloutky. Směs promíchejte a po částech přilévejte smetanu. Se smetanou pracujte pomalu. Výsledkem by mělo být hutné těsto, pokud je řídké, nevěště hlavu. Mouka ještě nějakou tekutinu nasákne během hnětení.
Hnětení a kynutí velikonočního mazance
Těsto přemístěte na vál nebo čistý stůl a hněťte asi 10 minut. Dlaněmi propracovávejte těsto, převracejte jej a ze všech stran pořádně zpracujte. Pokud se ještě lepí, můžete jej trošku podsypat moukou a opět zapracovat. Výsledný bochníček by měl být hebký a měkký.
Pro vypracování můžete dát těsto hníst do robotu, ale výsledek vždy zkontrolujte pohmatem.
Bochníček vypracovaného těsta poprašte ze všech stran moukou a uložte ke kynutí do mísy, překryjte čistou utěrkou a nechejte klidně hodinu a půl kynout. Teplé místo je vždy plus. Dobře vykynuté těsto by mělo mít dvojnásobnou velikost.
Dobře vykynuté těsto několikrát prohněťte, aby se z něj dostal ven vzduch. Zapracujte do těsta rozinky a mandle, několik si jich můžete nechat na ozdobu. Vytvořte bochník několikerým spojením protilehlých stran a položte jej na pečicím papírem vyložený plech.
Jak se peče velikonoční mazanec?
Vidličkou rozšlehejte bílek s 2 lžicemi vody a směsí potřete bochánek. Mazanec dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C jen na pět minut a pak snižte teplotu na 150 stupňů na zhruba 40 minut.
Příliš rychlé zlátnutí až hnědnutí můžete zastavit překrytí mazance alobalem. Po upečení stačí velikonoční bochánek posypat moučkovým cukrem přes sítko a nechat vychladnout.
Dobrou chuť a veselé Velikonoce!
Zdroje: fresh.iprima.cz, www.vareni.cz