Zdroje: www.cooklikeczechs.com, cs.wikipedia.org
Velikonoční mazanec do každé chalupy
Velikonoční mazanec je oblíbené pečivo, které by rozhodně nemělo na svátky chybět. Pečení různých chlebů, drobných koláčků či jiných sladkých i slaných bochánků je pevně spjato s mnoha svátky a je to tradice často velmi hluboce zakořeněná v historii každého národa. Přípravu takového pečiva totiž zvládne každý, a i chudé domácnosti si mohly takové povyražení dopřát.
Podívejte se, na přípravu podle původní receptury z roku 1886 v tomto videu:
Klasický český mazanec
Historie pečení mazanců u nás a na Slovensku jistě sahá minimálně do středověku. Mazance se nechávaly dokonce posvětit v kostele, a proto se pekly v předstihu už na Bílou sobotu. Ač dnes jsou mazance typicky hladké velké kulaté bochníky sypané plátky mandlí, dříve se bochník před pečením rozřízl do kříže.
Původní mazance jako je ten z videorecpetu se dělají jen z pšeničné mouky, droždí, másla, cukru, vajec a dobrot navíc, které mazanec ovoní a ochutí. Sem rozhodně patří nejen rozinky, ale také citronová kůra, rum či vanilkový cukr a mandličky na posypání. Můžete však vyzkoušet i řadu jiných receptů na mazanec. Oblíbený je také tvarohový a dnešnímu náročnému strávníkovi se nabízí také řada upravených receptů na mazance bezlepkové, bez vajec, mléka či droždí.
Velikonoční mazance a bochánky u sousedů
Mazance se dělají v různých obměnách nejen u nás a na Slovensku, ale také v našem blízkém okolí. I když se můžete dočíst, že jde o pečivo známé ve slovanských zemích, není to tak docela pravda. V Polsku je to „placek", v Německu „Osterbrot a Rakousku „Osterpinze", zatímco Maďaři si dávají „Kalácz", který je však pletený podobně jako vánočka.
Samozřejmě ji jinde ve světě se na Velikonoce peče různé sladké pečivo. Například Britové pečou na tyto svátky „hot cross buns“, které jsou malé, ale složením podobné s naříznutým nebo polevou naznačeným křížem.
Také v českých rodinách se v minulosti přizpůsobovala velikost i recept tehdejším poměrům. Z počátku se nepoužíval drahý a méně známý cukr, ovoce a mandle se přidávaly jen podle možností i velikost bývala různá. Peklo se také zvlášť pro hospodáře a pro čeládku, která dostala mazance menší a prostší.