Jednou z nejoblíbenějších pochoutek, která na sváteční stůl patří, je bezesporu mechová roláda. Tento tradiční dezert láká svou jedinečnou kombinací chuti a vzhledu. Pokud toužíte po tom, aby vaše velikonoční hostina oslnila nejen svou chuťovou dokonalostí, ale i estetickým dojmem, pak je mechová roláda tou správnou volbou.
Připravte si dokonalou mechovou roládu podle videa na YouTube z kanálu Sama sebou:
Příprava sypkých surovin
Ze všeho nejdříve si zapněte troubu na 150 °C, aby byla krásně rozehřátá. Poté omyjte 125 g mladého špenátu, který nechte v sítku dobře okapat. Následně ho posekejte na menší kousky a rozmixujte na hladkou kaši. Mezitím pečlivě promíchejte 70 g hladké rýžové mouky se 40 g kukuřičného škrobu a 2 g solí.
Dokonale hustý sníh
Rozklepněte si 6 vajec, přičemž bílky a žloutky dejte zvlášť. Bílky můžete šlehat ručním mixérem či v kuchyňském robotu. Jakmile zbělá a zvětší svůj objem, za stálého šlehání postupně přisypávejte 110 g cukru krupice. Až vám vznikne hezky pevný sníh, přidejte po jedné čajové lžičce ocet a kukuřičný škrob, který metličkou lehce vmíchejte do sněhu.
Hladký základ těsta
Ke zbylým žloutkům přidejte 30 g oleje a metličkou rozmíchejte do hladka. Poté přidejte rozmixovaný špenát a čajovou lžičku vanilkového extraktu. Ve chvíli, kdy se všechny ingredience úplně spojí, přisypávejte po částech připravenou hladkou směs. Do hladkého těsta nakonec přidejte ještě tuhý sníh, který zlehka vmíchejte.
Pečení mechové rolády
Rozetřete trochu másla po celém povrchu pečicího papíru na plechu. Následně na něj nalijte připravené těsto, které dejte péct do předem vyhřáté trouby na asi 25 minut. Po 20 minutách však už raději hlídejte barvu, aby se vám roláda nepřipálila.
Pokud by začala rychle hnědnout, je za potřebí snížit teplotu na 130 °C. Jakmile bude hotová a vy vypnete troubu, ještě v zavřené nechte korpus odležet na 2-3 minuty.
Udržení tvaru rolády
Hotový korpus obraťte vzhůru nohama na dostatečně velkou podložku, na které potom opatrně odstraňte pečicí papír. Kratší stranou korpusu zarolujte do tvaru rolády, který následně zabalte do navlhčené utěrky. Až korpus zcela vychladne, přijde na řadu plnění krémem.
Výroba lahodného krému
V čisté míse smíchejte dohromady 500 g mascarpone s 110 g cukru krupice. Poté přilijte 200 ml smetany na šlehání a vše důkladně vyšlehejte při nejnižším stupni. Do tuhého krému můžete přidat také 20 ks nasekaných malin sušených mrazem na malé kousky.
Neodolatelná mechová roláda
Vychladlý piškot pomalu odrolujte, ale zcela ho nenarovnávejte, aby se nepotrhal. Nejvíce krému naneste u srolované části, a poté potřete zbývající část korpusu. Na konci rolády, tak 2-3 cm, však krém vůbec nedávejte.
Pak už jen stačí roládu opět zarolovat, případně dozdobit na povrchu. To ale až po hodině uležení v lednici, kde ji mějte pevně zabalenou v alobalu nebo potravinářské fólii, aby se vám neotevírala.
Zdroje: blesk.cz, jentaksiupect.cz