Zdroje: www.toprecepty.cz, www.vitalia.cz

Velikonoční nádivka bez pečiva není žádná novinka

Chcete se udržet v kondici, zbytečně ručičku osobní váhy nedráždit a zůstat na svých kilech i po Velikonocích? Je to boj. Na jednu stranu chcete svátky oslavit, dětem napéct a uvařit tradiční jídla, nikoho o nic neošidit, a přitom samy byste se měly hlídat.

Než se zbytečně trápit, to radši vařit zdravěji! A ani o tradici se bát nemusíte. Také recepty se měnily. Pokud se podíváte například na recept slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové (působila na začátku dvacátého století), v některých velikonočních nádivkách nepoužívá pečivo, ale jen trochu krupice nebo strouhanky na zahuštění. Nádivku bez pečiva tedy máte posvěcenou i takovou osobností české gastronomické historie jako byla "Sandtnerka"!

Než se dostaneme k tomu, jak bez pečiva připravovala velikonoční nádivku paní Sandtnerová, podívejte se také na moderní vegansko-bezlepkový recept. Je to jarní, ale zcela nestandardní způsob přípravy velikonoční nádivky podle Aničky z kanálu Live with Anny:

Zdroj: Youtube

Jak na nadýchanou nádivku bez vajec?

Co dodat? Aby byla veganská a bezlepková velikonoční nádivka také nadýchaná a lépe se spojila, můžete použít vodu z vařené cizrny, které se říká aquafaba. Cizrna je bezlepková a voda, ve které se vařila, je skoro malý zázrak v alternativní kuchyni!

Jejím šleháním totiž vznikne sníh, který je na první pohled k nerozeznání od sněhu z bílků. Tímto sněhem můžete vylepšit nejen velikonoční nádivku, ale také lívance nebo jiná jídla. Takto vyrobený sníh nemá výraznou chuť, která by se bila s ostatními surovinami, přitom poslouží a krásně zvedne každý připravovaný pokrm.

Velikonoční nádivka bez pečiva od Sandtnerové

Přece jen tíhnete víc ke klasice a ten recept bez pečiva od Sandtnerové vás zajímá? Pochází z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů, která vyšla v roce 1936. I když autorka nezmiňuje divoké bylinky či listovou zeleninu, ty rozhodně k velikonoční nádivce patří. Proto kopřivami, špenátem, pórem či mladými cibulkami nešetřete. Také výběr koření je na vás. Kromě soli a pepře se hodí muškátový oříšek nebo špetka mletého nového koření, ale i čerstvé bylinky podle možností a chuti.

Paní Sandtnerová připravovala velikonoční nádivku z vařeného jehněčího či kůzlečího. Kousky masa mohou být i mastnější, ale rozdělené na menší kousky, samozřejmě bez kostí. V míse dobře promíchejte kousek povoleného másla s mlékem nebo smetanou, s troškou vývaru na ovonění a trochou strouhanky nebo uvařené krupice, které směs zahustí. Nedělejte zbytečně moc této pojící směsi. Trik spočívá v tom, že když budete mít dost zeleného a masa, směsí se vše jen propojí a dochutí.

Následně přidejte do směsi nasekané bylinky, kopřivy, špenát či prostě zelené podle vaší volby, na závěr i kousky masa. Dobře promíchejte a rovnoměrně rozprostřete do vymazané a strouhankou vysypané formy. Ve vyhřáté troubě na 200 °C pečte, dokud nádivka nezezlátne.

Pokud byste do velikonoční nádivky chtěli schovat pár kousků zeleniny, která vám v ledničce zbyla, klidně můžete.

Související články