Mazanec s kysanou smetanou

Potřebujeme

400 g hladké mouky, 400 g polohrubé mouky, 150 ml mléka, po 125 g másla a sádla, 1 kelímek kysané smetany, 150 g cukru, 1 vanilkový lusk, strouhaná kůra z 1 citronu, 3 vejce, 40 g droždí, 80 g rozinek, 50 g sušených brusinek, 100 ml rumu, 100 g sekaných mandlí, 1 vejce na potření, mandlové lupínky na posypání

Jak na to

  • Rozinky a brusinky namočíme přes noc do rumu.
  • V míse promícháme sypké suroviny se semínky z vanilkového lusku.
  • Z vlažného mléka lžičky cukru a droždí umícháme kvásek, který přidáme do mísy spolu s rozpuštěným máslem a sádlem, smetanou a citronovou kůrou.
  • Vypracujeme těsto, do kterého vmícháme máčené rozinky, brusinky a nasekané mandle.
  • Těsto necháme v teple vykynout, propracujeme je a znovu je necháme kynpout.
  • Poté těsto rozdělíme na poloviny, vytvarujeme z nich bochánky, dáme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a necháme je kynout 20 minut.
  • Mazance zprvu pečeme asi 7 minut v troubě vyhřáté na 200 °C a poté je dopečeme při teplotě 160 °C (45-50 minut).
  • Jiří Mika, Karlovy Vary

Mandlový beránek

Potřebujeme

300 ml hrubé mouky, 180 ml pískového cukru, 120 ml mléka, 125 g másla, 4 vejce, 1 balíček oloupaných a nastrouhaných mandlí, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 balíček vanilinového cukru, nastrouhaná kůra z půlky dobře omytého citronu, tuk a strouhanka na formu

Jak na to

  • Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně do něj vmícháme žloutky a citronovou kůru, poté po lžících střídavě mléko a mouku promíchanou s práškem do pečiva a nastrouhanými mandlemi.
  • Nakonec do těsta opatrně zapracujeme tuhý sníh ušlehaný z bílků a vanilinového cukru.
  • Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na beránka a upečeme je ve středně vyhřáté troubě (asi 35 minut).
  • Upečeného beránka necháme ještě 5 minut dojít ve vypnuté troubě.

Luboš Dupač, Nesvačily