Upéct ještě k mazanci velikonoční věnec, není tak špatný nápad. Protože je chuťově i vzhledově opravdu výjimečný, bude úžasnou dekorací vaší velikonoční tabule. A strávníci vás budou oslavovat! Těsto je totiž nádherně vláčné, voní po másle a věnec je plný tvarohu. Náramně se vám bude hodit k velikonoční snídani nebo k odpolední kávě.

Věnec je modernější verzí mazance

Velikonoční věnec neboli pletenec má sice také svou tradici, ale novodobější, spíše takovou „pohanskou“. Nevychází přímo z křesťanských zvykosloví a většinou se nenosil jako jiné pokrmy v bílém šátku v neděli na mši, aby byl pomazán. Velikonoční věnec ze všeho nejvíc připomíná pomlázku, protože bývá pletený minimálně ze dvou pletenců.

Co těstu pomůže

Začněte tím, že si připravíte dokonalou mouku. Prosejte ji, zbavíte ji tak nechtěných hrudek a těsto bude díky tomu více nadýchané. Veškeré ingredience si alespoň půl hodiny předem vyndejte na kuchyňskou linku, aby měly pokojovou teplotu. Stejně tak je dobré zadělávat těsto v místnosti, kde je tak 22 až 25 °C, droždí to ocení. Při nižších teplotách nepracuje tak dobře. Velmi záleží také na kvalitě droždí, které by mělo být absolutně čerstvé.

Potřebné ingredience na těsto

40 g droždí
100 g cukru
250 ml mléka
0,5 kg hladké mouky
1 lžička soli
2 žloutky
125 g másla
citronová kůra
50 g rozinek
40 ml rumu

mouka na podsypání
1 vejce na potření
50 g mandlí na posypání

Potřebné ingredience na náplň

500 g plnotučného tvarohu
40 g vanilkového cukru
2 lžíce vanilkového pudinku
2 žloutky

Udělejte si rychlokvásek

Rozmíchejte droždí s cukrem a troškou vlažného mléka na kašičku a nechte pár minut odpočívat v teple. Cukr nastartuje a urychlí všechny kvasné procesy.

A jde se na těsto

Následně přidejte ostatní ingredience jako je mléko, mouka, sůl, žloutky, rozehřáté a vychladlé máslo, nastrouhanou citronovou kůru a rozinky namočené v rumu. Vypracujte vláčné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Nakonec jej poprašte moukou, zakryjte v míse utěrkou a nechte kynout na teplém místě minimálně hodinu. Během kynutí je dobré ještě jednou těsto promísit.

Jde se tvořit pletenec

Vykynuté těsto přendejte na moukou posypaný vál a rozdělte jej na dvě poloviny. Z každé části rozválejte dlouhý podélný obdélník, do kterého později zabalíte náplň jako když připravujete závin.

Tvarohová náplň

Utřete dohromady žloutky, cukr, pudinkový prášek a tvaroh. Na střed vyváleného těsta lžící umístěte náplň a veškeré okraje kolem dokola potřete rozmíchaným vajíčkem, těsto vám po zavinutí bude lépe držet u sebe. Když naplněné těsto zabalíte do úzké dlouhé roličky, lehce ji pomoučněte. Tímto způsobem připravte a naplňte i druhou část těsta.

Poslední fáze před pečením

Vyložte si pekáč pečicím papírem a obě naplněné nohavice na něm do sebe zvolna zamotejte do tvaru věnce. Do jeho středu vložte máslem namazanou kulatou formičku nebo hrnek, aby zde zůstal kulatý otvor a těsto se neslilo. Na závěr potřete vajíčkem, posypte sekanými mandlemi a případně i rozinkami. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 45 minut dozlatova.

Máte se na co těšit, jeho chuť tohoto tvarového věnce je neodolatelná.

Zdroje: www.ceskatelevize.c, www.denik.c, www.maminka.cz