Vepřenky byly hitem socialistického rychlého občerstvení a narazit na ně bylo možné snad v každém bufetu. Postupem času ale upadly v zapomění a namísto nich se staly mnohem populárnější klasické karbanátky. Spousta lidí se však shoduje na tom, že vepřenky byly mnohem chutnější a šťavnatější. Víte, jak je připravit podle originální receptury?
Podrobný postup na vepřenky připravené podle bývalé normy RaJ najdete ve videu:
Vepřenky vs. karbanátky
Není zas tak velkým překvapením, že vepřenky byly nahrazeny karbanátky. Oba pokrmy si jsou totiž na první pohled nesmírně podobné. Zásadně se ale liší v ingrediencích. Zatímco totiž do karbanátků se přidává vejce, česnek, cibule a například sušená majoránka, recept na vepřenky je mnohem prostší. Kromě masa se v nich totiž podle normy nachází jen sůl, pepř, sladké mletá paprika a namočené pečivo, díky čemuž v nich mnohem více vynikne chuť masa. Narozdíl od karbanátků se pak také neobalují ve strouhance.
Vepřenky s cibulí a hořčicí
Pokud chcete vepřenky připravovat přesně tak, jak se dělaly kdysi, nachystejte si 400 gramů vepřové plece, kterou si doma sami umelete. Nemáte-li ale doma mlýnek na maso nebo vás tlačí čas, bohatě si vystačíte s již zakoupeným mletým vepřovým masem. Maso dejte do větší mísy a přidejte k němu 50 gramů předem namočené a následně pečlivě vymačkané veky. K masu nezapomeňte přidat ani koření. Postačí 10 gramů soli, 1 gram mletého pepře a 5 gramů sladké mleté papriky. Všechno společně důkladně rukama propracujte.
Opatrné smažení
Na pánvi si rozehřejte dostatečné množství slunečnicového oleje a z připravené fáše mokrýma rukama tvarujte asi 1 centimetr vysoké placičky. Ty pak pozvolna v oleji smažte z obou stran dozlatova. Při obracení ale dávejte pozor. Kvůli tomu, že se ve směsi nenachází žádné vajíčko, které by ji dostatečně spojilo, mají vepřenky tendenci se trhat. Obracejte je tedy spíše pomalu a opatrně.
Osmažené vepřenky servírujte společně s vařeným bramborem, hořčicí a nahrubo nakrájenou cibulí. Chcete-li je ale podávat přesně tak, jak se podávaly kdysi, obejdete se bez brambor. Jednoduše vepřenky servírujte na krajíčku chleba.
Rozhovor s Markétou Vlčkovou, lékařkou a členkou České mykologické společnosti, si poslechněte v podcastu iReceptář do ucha přímo TADY:
Související články
Zdroje: makova-panenka.cz, YouTube.com, toprecepty.cz