Čerstvá a šťavnatá krkovice a vůně česneku jdou skvěle dohromady, takže není potřeba moc experimentovat. Stačí jen velmi jednoduchá příprava. Základem úspěchu jsou totiž jako obvykle kvalitní a čerstvé suroviny.

Vepřová krkovice s česnekem podle Zdeňka Pohlreicha

Ingredience:

750 g čerstvé krkovice v celku z dobrého zdroje

jedna celá palička česneku – cca 10 stroužků

panenský olivový olej

kmín

pepř

sůl

alobal

Maso by mělo být růžové a voňavé, bez lesku a šedé barvy. Před samotným grilováním nebo pečením je maso potřeba ze všech stran hodně osolit, hodně opepřit, takže je lepší jej položit na prkénko nebo talíř. Také ho z obou stran okmínujeme. Ani jedním z dochucovadel nešetříme!

Poté si naloupeme stroužky česneku, u tři čtvrtě kilového masa klidně až deset stroužků. I česnek by měl být čerstvý a voňavý, ideálně český.

Poté do masa uděláme kapsičky a prošpikujeme jej česnekem.

Mezitím si připravíme dostatečné množství alobalu, klidně dvojité, aby při pečení šťáva nevytékala. Alobal bohatě pokapeme olivovým olejem a připravené a prošpikované maso na něj přendáme. Zbylý česnek poklademe okolo masa, dodáme i zbylý pepř a sůl a vše důkladně uzavřeme. Alobal je lepší na maso připlácnout, protože maso se při pečení trochu scvrkne.

Maso dáme do trouby nebo venkovního grilu a přiklopené pečeme 45 minut. Je dobré jej při pečení občas otáčet.

Vynikající je česneková krkovice jen s chlebem a salátem, hořčicí nebo křenem, ale gurmáni ji ocení i samotnou. Krkovice je šťavnatá a stačí ji jen dobře „zalít" pivem nebo vínem.

Zdroje: fresh.iprima.cz, www.recepty.eu, vajecnykonak.cz