Zdroje: tema.ceskenapady.cz, kucharkaprodceru.cz, zijemehomemade.cz

I když všem milovníkům masa vepřová panenka nesmírně chutná, do její přípravy se doma pouští jen málokdo. Většina amatérských kuchařů má totiž strach z toho, že ne úplně levný kousek vepřového připraví špatně a namísto šťavnaté lahůdky budou muset servírovat tuhé a vysušené maso. Stačí ale dodržet několik málo kroků, vsadit na pár rad a panenku vypečete přesně podle svých představ.

Šťavnatá vepřová panenka

Dopracovat se pečeného masa, které je zvenku krásně křupavé a uvnitř neodolatelně šťavnaté, se může zdát jako poměrně nesnadný úkol. Opak je ale pravdou. Náročnější je tento postup jen časově a musíte počítat s tím, že během něj ušpiníte nějaké to nádobí navíc.

Aby maso zůstalo šťavnaté, je důležité jej nejdříve zatáhnout na pánvi. Okořeněný kousek zprudka opečte na velmi rozpálené pánvi. Myslete přitom na to, že chcete, aby se maso opravdu jen zatáhlo. Ne aby se usmažilo. Postačí tedy jen několik málo vteřin z každé strany.

Ideálně maso opékejte na takové pánvi, kterou následně můžete vložit i do trouby. V jiném případě maso přendejte na plech a dejte péct. Když pečete větší kousek masa, například právě zmíněnou panenku, je lepší ji ještě před opečením stáhnout provázkem, aby se pekla co možná nejrovnoměrněji. Když se pak maso upeče, vyndejte ho z trouby a před krájením ho nechte ještě pár minut odpočívat. Poté můžete krájet a servírovat.

Úžasná vepřová panenka podle Zdeňka Pohlreicha

Budete potřebovat:

2 kusy vepřové panenky zhruba po 400 gramech

3 stroužky česneku

1 lžíci olivového oleje

80 gramů medu

1 lžíci čerstvé pomerančové šťávy

1 lžíci pomerančové kůry

2 lžičky nasekané šalvěje

2 lžičky nasekaného rozmarýnu

1 lžíci nasekaného tymiánu

sůl

pepř

Postup:

Panenku si očistíme, opláchneme, osušíme papírovou utěrkou a zlehka osolíme a opepříme. V míse si připravíme marinádu. Smícháme společně prolisovaný česnek, med, šťávu z pomeranče, olivový olej a všechno zbývající koření. V marinádě pak „vykoupeme” maso. Necháme ho v míse, kterou uzavřeme nebo přikryjeme potravinářskou fólií, a vložíme ji do chladničky alespoň na dvě hodiny. Ideálně však přes noc.

Zapneme si troubu a necháme ji předehřát na 180 °C. Naloženou panenku zprudka opečeme na rozpálené pánvi ze všech stran, aby se zatáhla, a poté ji odstavíme z plotny. Panenku zvenku potřeme zbytkem marinády. Pokud máte pánev se žáruvzdornou rukojetí, vložte maso i s pánví do trouby. V opačném případě jej přendejte do pekáčku. Panenku v troubě pečte zhruba 16 minut. Poté ji z trouby vyndejte, obalte maso v alobalu a nechte jej před servírováním ještě asi 10 minut odpočívat. Poté můžete maso nakrájet na plátky a podávat. Dobrou chuť!