Vepřová panenka patří mezi nejkvalitnější kusy masa. Je také dietní. Množství tuku je poměrně nízké. Pohybuje se kolem 4 g na 100 g masa. Panenka obsahuje některé vitamíny, zejména vitamín D a B12. Z minerálních látek zase železo a zinek. Sval má podobu válečku o průměru kolem 10 cm. Na koncích se panenka zužuje. Svalová vlákna jsou krátká. Díky tomu je maso extrémně křehké a jako jedno z mála druhů vepřového se může, podobně jako hovězí steaky, připravovat pouze částečně propečené.

Jak vybrat vepřovou panenku

Chcete-li připravit medailonky, měla by být panenka po celé délce stejně silná. Měla by se podobat válečku. Při nákupu dále věnujte pozornost tenkým a světlým blankám na povrchu masa. Ty je nutné při přípravě ořezat, jinak budou po opečení tuhé a maso se bude kroutit.

Jak odkrojit blány na vepřové panence

Blány jednoduše odkrojíte pomocí malého ostrého nože. Tím zajeďte doprostřed masa těsně pod blanku. Chytněte ji, aby se natáhla. Směrem k oběma koncům ji postupně odkrojte po kouskách těsně u povrchu. Blánu můžete přidat do vývaru.

Související články

Vepřová panenka jako minutka

Aby bylo maso šťavnaté, doporučuje se opékat panenku v celku, tedy nerozkrájenou na medailonky. Teprve po opečení a odpočinutí celého válečku se panenka nakrájí. Maso je tak po celé řezné straně růžové a opečené jen po obvodu. Z plátků nakrájených za syrova by unikala šťáva a zbytečně by se vysušovaly.

Vepřová panenka recept

Na 4 porce šťavnaté minutky budete potřebovat 600 - 800 g vepřové panenky, sůl a pepř, 1 lžíci másla nebo oleje. Maso očistěte od povrchových blan, jemně ho osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej, vložte na něj panenku a ze všech stran ji opékejte dvě minuty. Jakmile zezlátne a odlepí se od pánve, pootočte ji. Zhruba po deseti minutách by mělo být maso rovnoměrně opečené a na dotyk pružné. Vypněte sporák. Pánev přiklopte pokličkou a panenku nechte 10 minut odpočinout. Poté ji nakrájejte na cca 1,5 cm plátky. Podávejte se šťouchanými bramborami, bramborovou nebo zeleninovou kaší či se zelenými fazolkami se slaninou.

Zdroj: www.zabijacky.cz, www.kucharkaprodceru.cz