Vepřovou panenkou nikoho neurazíte, snad jedině vegetariány. Je jednou z nejdražších částí vepřového masa a milovníkům masa je jasné proč. Tato část, která se nachází pod zadní částí pečeně, je totiž delikatesou, která se snadno a rychle upravuje.
Vaše drahá polovička pozvala na nedělní oběd kolegu z práce s manželkou, a vám se nechce vyvařovat nic extra složitého? Vepřová panenka je jasná rychlá a nepracná volba. Zbudou jen prázdné talíře a ovace na konec.
Potřebné ingredience
- 1/2 kg vepřové panenky
- 150 g slaniny na plátky
- sůl
- olej
Postup přípravy
Troubu si zapněte na 220 °C. Budete potřebovat velké teplíčko, abyste docílili dokonalosti. Maso zbavte všech viditelných blan, aby se vám ten nádherný kus masa zbytečně nesmrsknul a neznetvořil. Poté maso rozkrojte, obě půlky nasolte a potřete trochou oleje. Plátky slaniny si vyskládejte vedle sebe, maso do ní zabalte, a pokud máte kuchyňský provázek, svažte do úhledných bochánků (nebojte, i neúhledně svázaný patvar bude delikátní). Přendejte obě části masa do pekáče a vložte do vyhřáté trouby. Nikam daleko neodcházejte, protože za 15-20 minut panenky budete vyndávat! Až bude maso upečené podle vašich představ, vyndejte ho z trouby na linku, kde ho nechte přibližně pět minut odpočinout. Tak a teď už jen nakrájet na plátky a servírovat spolu s něčím, co máte rádi.
Neočekávejte v pekáčku s masem sos, ten se tam nevytvoří vůbec, nebo jen naprosto minimální množství.
Neprotahujte čas v troubě! Když to „přetitrujete“, čeká vás kus ztvrdlé podrážky, což by byla u panenky věčná škoda.
Jak poznat správně propečenou panenku
Nejste si jisti, že je panenka hotová? Poznáte to vcelku snadno. Okem vyberte nejsilnější část panenky a do ní píchněte prstem. Ten by se vám neměl probořit do masa, ale měl by hezky pružit.
Příloha? Vše v jednom pekáčku!
Trouba je vyhřátá na 220 °C, což znamená, že se při ní bude skvěle péct brambor i zelenina. Jen to chce vychytat čas. Brambory trvají nejdéle, ty dejte do trouby o 25 minut dříve než panenku. Zeleninu přidejte společně s masem.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.kucharkaprodceru.cz