Vepřové maso patří v našich končinách stále k nejoblíbenějším. Jistě za to může jeho cena, možná ale i kus tradice, kdy se na vesnicích vepři chovali hojně a jejich maso bylo jedno z nejdostupnějších. I když se v dnešní době kvůli trendu moderní zdravé výživy vepřové maso netěší příliš velké podpoře, rozhodně byste jej z jídelníčku neměli vyřazovat.

Zdravá pochoutka

Přes výhrady některých výživových poradců je vepřové maso zdravé. Je zdrojem potřebných bílkovin, ale také vitaminů skupiny B, selenu, zinku a železa. Navíc v jeho tuku najdeme i omega 3 mastné kyseliny, které jsou pro náš organismus prospěšné. Neznamená to však, že byste se měli pustit do hodování s bůčkem v ruce. Raději sáhněte po těch méně tučných částech jako je plec, karé nebo panenka.

Neodolatelný recept

Právě pro karé nebo také vepřovou kotletu vám přinášíme skvělý recept. Jeden z postupů najdete na videu:

Zdroj: Youtube

Libové netučné části vepřového nebývají tolik oblíbené. Důvod je jednoduchý, jejich příprava vyžaduje trochu rafinovanosti, aby maso nezůstalo vysušené. Věřte, že s tímto receptem se vám to nestane.

Vepřové v hlavní roli

Připravte si větší kotletu, osušte ji papírovou utěrkou a udělejte do ní pár řezů, jako byste chtěli vyrobit harmoniku. Vedle si připravte cibuli, oloupejte ji a nakrájejte ji na půl kolečka. Připravte si plech a zlehka jej vymažte olejem nebo vyložte pečícím papírem.

Na dno plechu pak rozprostřete cibuli a na ni položte maso nařezanou stranou vzhůru. Dvě oloupané brambory nakrájejte na plátky, ochuťte je solí, pepřem a sladkou paprikou, zakápněte olejem a promíchejte tak, aby se v koření obalily plátky brambor ze všech stran.

Do zářezů v kotletě vždy vložte jeden plátek brambory, takže vám vznikne skutečně vepřovo-bramborová harmonika. V malé misce si ještě připravte směs koření, kterou budete maso potírat. Smíchejte olej, pepř, sůl, sladkou papriku a sušené italské bylinky. Směsí potřete plněnou pečínku, schovejte ji pod alobal a nechte péct v troubě předehřáté na 180 °C asi hodinu.

Skvělá příloha

Připravte si čtyři větší omyté brambory. Nakrájejte je tak, aby z nich vznikla harmonika, postup zkontrolujte na videu. Dejte je vařit do osolené vody. Jakmile jsou téměř hotové, vyndejte je z lázně, přendejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete rozpuštěným máslem. Posolte, zasypejte sušeným česnekem, oreganem a dejte je pod alobalem zapéct. Po hodině pečení vyndejte maso, sundejte alobal a pečínku ještě vraťte do trouby, aby získala krásnou barvu a kůrčičku. Brambory dolaďte strouhaným sýrem a čerstvými nasekanými bylinkami.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.protein.cz