Dokonale upečená vepřová pečeně.
Zdroj: Hans Geel / Shutterstock.com

Nejlepší vepřová pečeně: Takto jednoduše ji připravují skuteční mistři kuchaři

Vepřová pečeně patří k těm nejsvátečnějším pokrmům, jaké lze na stole najít. Její příprava se na první pohled může zdát nesmírně jednoduchá, bohužel však nestačí jen maso nasolit a strčit do trouby. Nesprávným zacházením se totiž můžete velmi snadno připravit o chuť, vůni i šťávu. Zkuste si s její přípravou dát více práce a budete překvapeni, jak bude pečeně šťavnatá a jak bude všem strávníkům chutnat!

Zdroje: kucharkaprodceru.cz, fresh.iprima.cz, womanonly.cz

Není snad lepšího pokrmu, se kterým lze zapůsobit na své hosty, než je vepřová pečínka, respektive pečená vepřová pečeně. Na nedělní tabuli vypadá nádherně, krásně voní a je-li správně připravená, je rovněž plná chuti. Její název může být poněkud zavádějící, neboť v mnoha lidech vzbuzuje pocit, že stačí maso jen nakořenit, podlít a vložit na hodinu do trouby. Jenže tak tomu úplně není a její příprava vyžaduje jistou dávku píle, trpělivosti a také zručnosti. Není však třeba obav. Při dodržení správného postupu na úžasný výsledek dosáhne každý. 

Vepřová pečeně Vepřová pečínka je úžasným pokrmem. Zdroj: Shutterstock

Při nákupu si všímejte tukové vrstvy

Příprava lahodné vepřové pečeně začíná už v supermarketu nebo ideálně u řezníka. Při výběru masa zvolte ten kousek pečeně, který je pokrytý bohatou tukovou vrstvou. Právě ta totiž stojí za tou úplně nejlepší pečínkou. Ne nadarmo se říká, že tuk je nositelem chuti. Pokud však najdete jen spíše čistější kousky, nic se neděje. I s takovým kusem masa se dají dělat zázraky. 

Příprava a vázání masa

V první řadě je nutné maso ze všech stran dobře nasolit. Pokud se na vás dostal kousek pečeně pokrytý tukem, s pomocí nože tukovou vrstvu nařežte v asi centimetrových rozestupech až k masu a všechny zářezy dobře prosolte, aby se sůl dostala skutečně všude. Máte-li pečeni takřka bez tuku, nevadí. Můžete si pomoci například slaninou, do které maso zabalíte. 

Po osolení přichází na řadu snad nejdůležitější krok, na který spousta lidí zapomíná nebo se jim jej zkrátka nechce absolvovat. Jde o vázání masa. Právě dobře zavázané maso se bude propékat rovnoměrně, což velmi napomáhá zachování šťávy. Proces to přitom není nijak složitý. Stačí si vzít potravinářský provázek a pečeni ze všech stran dobře stáhnout. 

Maso je třeba před pečením svázat. Maso je třeba před pečením svázat. Zdroj: Shutterstock

Ještě předtím, než dáte masíčko péct do trouby, jej krátce osmažte na pánvi ze všech stran, tak aby se zatáhlo. Díky tomu nebude unikat takřka žádná šťáva a maso si uchová svou šťavnatost. 

Úžasná vepřová pečínka na hruškách

Budete potřebovat:

1 kilogram vepřové pečeně

1 lžíci semínek fenyklu

2 stroužky česneku

4 lžíce olivového oleje

2 červené cibule

500 gramů brambor

3 pevné hrušky

sůl

pepř

Postup:

Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Pokud máte hmoždíř, rozdrťte v něm semínka fenyklu. Můžete ovšem použít i mlýnek na koření, v krajním případě i paličku na maso. Smíchejte semínka s najemno nakrájeným česnekem, lžičkou soli, olejem a trochou pepře. Poté maso touto směsí dobře promasírujte. Pokud máte vepřovou pečeni s tukovou vrstvou, nařežte ji a dostaňte směs i do všech zářezů. Maso si poté svažte a dobře utáhněte. Před pečením jej taktéž nechte zatáhnout na pánvi.

V pekáčku promíchejte na čtvrtiny nakrájenou a oloupanou cibuli, na větší kousky nakrájené brambory, rozkrojené a jádřinců zbavené hrušky, sůl, pepř a zbylý olej. Poté na nakrájenou zeleninu a hrušky položte pečeni a vložte do trouby. Pečte asi 70 minut, dokud není maso měkké. Po upečení položte pečeni ještě zhruba na pět minut na prkénko a nechte ji odpočívat. Následně můžete krájet a podávat. 

Akční letáky