Vepřové na houbách. Také se vám sbíhají sliny?
Zdroj: Gurmet

Vepřová plec na houbách: Podrobný návod na českou klasiku

Suroviny na 4 porce: 500 g vepřové plece, 2 cibule, 2 lžíce sádla, čerstvé, sušené nebo mražené houby (mohou být i žampiony), sůl, pepř, drcený kmín, koření typu podravka, 4 lžíce smetany, 3 lžíce hladké mouky, citron.

Krok 1

Maso důkladně omyjeme, odblaníme a odřežeme tuk, pokud je více prorostlé. Poté ho nakrájíme na úhledné kostky.

Krok 1

Krok 2

Rozpustíme sádlo, přidáme neosolené kostky masa, nahrubo nakrájenou cibuli a maso necháme zatáhnout. Přidáme drcený kmín, sůl, pepř a ochucovací koření.

Krok 2

Krok 3

Houby, pokud jsou čerstvé, důkladně očistíme, pokud jsou mražené, necháme je rozmrazit. Poté je provaříme v 0,5 l vody ve vedlejším hrnci a uvaříme z nich pravý houbový vývar.

Krok 3

Krok 4

K masu přilijeme půl litru vody a dusíme doměkka, asi 35 minut. Když je maso měkké a voda skoro vydušená, přilijeme k masu houbový vývar včetně hub a důkladně provaříme.

Krok 4

Krok 5

Pak přidáme zakysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku, a chvíli ještě povaříme. Až omáčka trošku vychladne, přidáme podle chuti pár kapek citronové šťávy. Podáváme s karlovarskými knedlíky nebo s bramborem.

Krok 5

Náš tip: Pro zjemnění chuti můžeme do hotové omáčky přimíchat ještě kousek másla.

Doba: 50 minut

Akční letáky