Vepřová panenka se sušeným ovocem
Potřebujeme
- 700 g vepřové panenky (1 velký nebo 2 menší kusy)
- sůl a pepř, může být i špetka ostré papriky či harisy
- 300 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, brusinky, rozinky, jablka)
- šťávu z 1 citronu a 2 pomerančů
- 5 lžic koňaku
- 5 lžic medu
Jak na to
Ovoce důkladně propláchneme vodou, vložíme do misky, zalijeme šťávou z citrusů, koňakem a medem a několik hodin je necháme odležet.
Do vepřové panenky ostrým dlouhým nožem prořízneme po délce tunýlek. Panenky zvenku i uvnitř osolíme, okořeníme a naplníme je polovinou ovoce. Konce zajistíme jehlami a panenky ze všech stran opečeme na pánvi potřené olejem.
Přendáme je do máslem vytřeného pekáčku, přidáme zbylé ovoce i s nálevem a zvolna pečeme asi 30 minut.
Můžeme podávat s různě upravenými bramborami, rýží, knedlíky či noky.
Blanka Poláčková, Křivoklát
Pečená husa plněná kyselým zelím a jablky
Potřebujeme
- 1 husu
- 300 g kyselého zelí
- 1 lžíci oleje
- 4 jablka
- sůl a mletý černý pepř
Jak na to
Očištěnou husu zvenčí i uvnitř osolíme a naplníme natenko pokrájeným zelím, které jsme předtím smíchali s olejem a s nakrájenými jablky zbavenými jádřinců a opepřili.
Vypečené husí sádlo během pečení odbíráme, aby se zbytečně nepřepálilo.
Naplněnou husu zašijeme, dáme do pekáče, podlijeme vodou, zakryjeme a dusíme 30 minut nejprve z jedné strany a poté z druhé.
Poté pekáč odkryjeme a husu dopečeme za občasného polévání výpekem. Husu také podle potřeby podléváme horkou vodou nebo vývarem z drobů.
Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica
Halibut v mandlovém obalu
Pod označením halibut bývá na trhu k mání platýs černý, ale říká se tak rovněž platýsi velkému či obecnému. K norským břehům jezdí platýse lovit s pruty a dlouhými vlasci i rybáři z Česka.
Bývá ovšem loven i do sítí vlečených po mořském dně. Jeho přirozené stavy ve srovnání s minulostí poklesly natolik, že lov je regulován. Organizace Greenpeace spotřebitelům doporučuje zajímat se před nákupem ohrožených druhů způsoby jejich lovu a vyhnout se mj. úlovkům ze sítí vlečených po dně.
Potřebujeme
- 800 g filetů halibuta
Jemná chuť masa platýse vynikne také při dušení či vaření v páře, není třeba je kořenit.
- sůl
- šťávu z 1/2 citronu
- 2 vejce
- 1 lžíci solamylu
- 100 g mandlových lupínků
- olej
Jak na to
Filety omyjeme a osušíme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme v chladu půl hodiny odležet. Pak rybu osušíme a nakrájíme na menší kousky.
V mělké míse rozšleháme vejce a solamyl, do druhé nasypeme mandlové lupínky. Kousky ryby obalíme v rozšlehaném vejci a pak v lupíncích. Vkládáme je do rozehřátého oleje a zvolna je z obou stran usmažíme.
Podáváme s dílky citronu a různě upravenými bramborami nebo salátem.
Blanka Poláčková, Křivoklát