obrázek z archivu ireceptar.cz

Vepřové, husa a halibut ve vánočních receptech

K vánočnímu hodování většinou patří kapr. To je dobře už kvůli tomu, že koupě čerstvé sladkovodní ryby v jiné části roku není v Česku snadná a mražené rybí maso už nebývá na talíři tak lahodné. Sváteční tabuli lze však připravit i jinak.

Vepřová panenka se sušeným ovocem

Potřebujeme 

  • 700 g vepřové panenky (1 velký nebo 2 menší kusy)
  • sůl a pepř, může být i špetka ostré papriky či harisy
  • 300 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, brusinky, rozinky, jablka)
  • šťávu z 1 citronu a 2 pomerančů
  • 5 lžic koňaku
  • 5 lžic medu

Jak na to 

Ovoce důkladně propláchneme vodou, vložíme do misky, zalijeme šťávou z citrusů, koňakem a medem a několik hodin je necháme odležet.

Do vepřové panenky ostrým dlouhým nožem prořízneme po délce tunýlek. Panenky zvenku i uvnitř osolíme, okořeníme a naplníme je polovinou ovoce. Konce zajistíme jehlami a panenky ze všech stran opečeme na pánvi potřené olejem.

vepřová panenka se sušeným ovocemvepřová panenka se sušeným ovocemAutor: Archiv ireceptar.cz

Přendáme je do máslem vytřeného pekáčku, přidáme zbylé ovoce i s nálevem a zvolna pečeme asi 30 minut.

Můžeme podávat s různě upravenými bramborami, rýží, knedlíky či noky.

Blanka Poláčková, Křivoklát

 

Pečená husa plněná kyselým zelím a jablky

Potřebujeme 

  • 1 husu
  • 300 g kyselého zelí
  • 1 lžíci oleje
  • 4 jablka
  • sůl a mletý černý pepř

Jak na to 

Očištěnou husu zvenčí i uvnitř osolíme a naplníme natenko pokrájeným zelím, které jsme předtím smíchali s olejem a s nakrájenými jablky zbavenými jádřinců a opepřili.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Vypečené husí sádlo během pečení odbíráme, aby se zbytečně nepřepálilo.

Naplněnou husu zašijeme, dáme do pekáče, podlijeme vodou, zakryjeme a dusíme 30 minut nejprve z jedné strany a poté z druhé.

Poté pekáč odkryjeme a husu dopečeme za občasného polévání výpekem. Husu také podle potřeby podléváme horkou vodou nebo vývarem z drobů. 

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica  

Halibut v mandlovém obalu

Pod označením halibut bývá na trhu k mání platýs černý, ale říká se tak rovněž platýsi velkému či obecnému. K norským břehům jezdí platýse lovit s pruty a dlouhými vlasci i rybáři z Česka. 

Halibut v mandlovém obaluHalibut v mandlovém obaluAutor: Archiv ireceptar.cz

Bývá ovšem loven i do sítí vlečených po mořském dně. Jeho přirozené stavy ve srovnání s minulostí poklesly natolik, že lov je regulován. Organizace Greenpeace spotřebitelům doporučuje zajímat se před nákupem ohrožených druhů způsoby jejich lovu a vyhnout se mj. úlovkům ze sítí vlečených po dně.

Potřebujeme 

  • obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

    Jemná chuť masa platýse vynikne také při dušení či vaření v páře, není třeba je kořenit.

    800 g filetů halibuta
  • sůl
  • šťávu z 1/2 citronu
  • 2 vejce
  • 1 lžíci solamylu
  • 100 g mandlových lupínků
  • olej

Jak na to 

Filety omyjeme a osušíme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme v chladu půl hodiny odležet. Pak rybu osušíme a nakrájíme na menší kousky.

V mělké míse rozšleháme vejce a solamyl, do druhé nasypeme mandlové lupínky. Kousky ryby obalíme v rozšlehaném vejci a pak v lupíncích. Vkládáme je do rozehřátého oleje a zvolna je z obou stran usmažíme.

Podáváme s dílky citronu a různě upravenými bramborami nebo salátem.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Akční letáky