První zmínky o výrobě a konzumaci hořčice v Evropě se datují kolem roku 800 n. l. Zajímavostí je, že na světě existuje tisíce druhů hořčic, které se liší chutí, barvou i konzistencí. U nás je však nejoblíbenejší plnotučná hořčice. Češi jí spotřebují kolem 15 tisíc tun ročně. Plnotučná hořčice je českým fenoménem především díky její ostřejší chuti. Ve vodním prostředí se nastartuje proces, který začne tvořit specifické silice. Ty se nedají nahradit žádným dochucovadlem. Proto v cizině podobnou chuť nenajdeme. Plnotučná hořčice je všestranná a hodí se nejen k párkům, do burgerů nebo do marinád, je skvělá také na výrobu salátových dresinků nebo pomazánek. Chutě dalších ingrediencí nepotlačí, naopak je jemně zvýrazní a jídlu dodá šmrnc. Není divu, že hořčici hojně využívali i naši předci.

Vepřová pečeně

Vepřová pečeně je libový kus masa, který se táhne podél páteře prasete. Je jemná a světlá, bez blan a tukové vrstvy. Pokud vidíte pečeni s kostí, říká se jí kotleta. Je-li bez kosti, na lístečku u řezníka bude napsáno karé. Pokud umíte vykosťovat nebo je prodavačka v obchodě ochotná vám maso vykostit, kupte si kotletu. Kosti si nechte přibalit. Můžete je použít do polévky nebo pod maso. Budete mít silnější šťávu. Chcete-li si usnadnit práci, sáhněte po karé. Máte-li rádi tučnější maso, které se úpravou nevysušuje, můžete zvolit kýtu.

Ingredience

Na vepřovou pečeni budete potřebovat 1 kg masa, 6 lžic plnotučné hořčice, 1 lžíci medu, rozmarýn, sůl, pepř, 3-4 stroužky česneku a cibuli.

Příprava marinády

Marinádu vytvoříte ze 6 lžic plnotučné hořčice, lžíce medu, soli a pepře. Aby byla tekutější, můžete ji zředit trochou vody. V misce smíchejte všechny ingredience a ochutnejte. Na jazyku by se vám měla objevit sladko-slaná-hořčičná chuť.

Příprava vepřového masa

Nejlepší je, když maso necháte marinovat přes noc. Nasaje do sebe chuť, vůni a bude křehčí. Maso umyjte, osušte papírovou utěrkou a nařezejte tukovou vrstvu. Zvolte si ostrý nůž bez zoubků, abyste sval nepotrhali. Rozestupy mezi jednotlivými řezy by měly být cca 2-3 cm. Česnek oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Těmi naplňte zářezy. Potom na maso navrstvěte marinádu a posypejte rozmarýnem. Budoucí pečeni zakryjte, aby neosychala a uložte ji přes noc do lednice.

Související články

Vepřové maso pečené v hořčici

Druhý den maso obložte cibulovými kroužky a vložte ho do trouby. Pečte zakryté cca 1,5 až 2 hodiny. Asi 40 minut před koncem pečeni odkryjte. Vytvoří se na ní delikátní krustička. Maso nakrájejte na plátky a podávejte se salátem a bramborami.

Zdroj: www.regiony.rozhlas.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.irecept.cz