O buřtech na pivu jste již dozajista slyšeli. Ovšem tato lidová lahůdka se dá povýšit v doslova lahodnou delikatesu. Stačí místo uzenin, které jsou často neblahé kvality, použít kvalitní kus masa. V tomto případě nejlépe vepřového bůčku a případně i krkovice. Díky tomu dosáhnete opravdu perfektní souhry chutí a vůní. A věřte, že tato pochoutka nezaujme jen mužskou část rodiny.
Jak připravit krkovici a bůček jako buřty na pivu s pomocí grilu? Podívejte se na toto video:
Skvostná kombinace
Už samotný vepřový bůček je sám o sobě poměrně šťavnatý a plný vůně. Jakmile se propojí s chutí černého piva, dojde k dokonalé gurmánské harmonii. Tmavé pivo se totiž s vepřovým masem výborně doplňuje. Lehce karamelové tóny z piva se propojí se šťávou z masa a vznikne pro mlsné jazýčky naprosto neodolatelná kombinace.
Recept na vepřový bůček na černém pivu
Zhruba 1 kg vepřového bůčku bez kostí a kůže pokrájejte na zhruba 3 cm kostky, ale můžete i na menší plátky. Pokud chcete, můžete přidat i krkovici a namíchat ji s bůčkem v poměru 1:1. Pokrájené maso vložte do pekáčku a dochuťte solí, pepřem, kmínem, případně paprikou či mletým chilli nebo rovnou i pár kousky feferonek. Následně maso v přidaném koření řádně obalte, vytvoří se tak později lépe křupavá kůrka.
Pod maso vložte 300 g pokrájené cibule, a to jak bílé, tak červené, nasekané stroužky česneku z celé jedné hlavičky a následně přilijte 1,5 až 2 dl černého piva. Pekáč zaklopte a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia. Obsah během pečení pravidelně kontrolujte, případně občas maso otočte či podlijte.
Ve chvíli, kdy je vepřové skoro měkké, pekáč odklopte a dopékejte do zlatova a do křupava. Na závěr maso vyjměte stranou a výpek ještě nařeďte pivem nebo vývarem. Můžete jej nechat jako přírodní šťávu, anebo zahustit trochou jíšky či nastrouhanou syrovou bramborou.
S čím servírovat
Vepřový bůček na černém pivu lze podávat jet tak s kouskem čerstvého chleba nebo jiným druhem pečiva, ale i s houskovým či bramborovým knedlíkem. Skvělým doplňkem jsou i vařené brambory a vařená rýže. Stejně tak můžete dodat kyselé zelí, a to jak syrové, tak i dušené.
Pivo umí s masem zázraky
Při úpravě masa či uzenin často hrozí riziko, že se tepelnou úpravou vysuší. Ovšem právě pivní marináda, tomu dokonale předejde a pokrm si uchová příjemnou šťavnatost a maso bude krásně měkké. Pivo totiž pomůže rozložit bílkoviny v mase, které má díky tomu jemnější a měkčí strukturu.
Zkuste i další varianty
Vepřový bůček na černém pivu si můžete velice snadno připravit i dalšími způsoby. Je možné jej marinovat v pivě s různými bylinkami a kořením, přidat lze i papriky, sušená rajčata či kapari. Je na vás, co máte v oblibě. Získáte tak pokrm, který bude mít další vrstvu chutí a vůní.