Jak se dělá bůček na pivu?

Je to překvapivě jednoduchá klasika, kterou zvládne úplně každý. Pivo dodá bůčku specifickou chuť a maso i výpek si vychutnáte do poslední kapičky. Takový skvělý bůček, který se jen rozpadá, můžete jíst s dobrým čerstvým chlebem, brambory na jakýkoli způsob, ale také s listovým či ledovým salátem, jehož křehkost a sladkokyselá chuť nálevu krásně vybalancují mastný pečený bůček.

Připravte se na to, že to bude rychlovka

Jednoduchý a velmi chutný způsob přípravy bůčku na pivu můžete podrobně nastudovat v tomto krátkém videu:

Zdroj: Youtube

Vše nachystáte za pár minut, ale na pečení budou třeba zhruba dvě hodiny a trouba rozpálená na 200 °C. První půlhodinku pečte na 200 °C a na zbytek času snižte teplotu na zhruba 160 °C.

Na přípravu budete potřebovat 1 kg vepřového bůčku. Nožem nařežte kůži přes tukovou vrstvu, napřed na proužky a pak přes ně na čtverečky. Takto připravený bůček pořádně z obou stran, a hlavně mezi kostičkami kůže prosolte a pokmínujte. Vetřete koření do bůčku, nakrájejte jej na zhruba deseticentimetrové kousky a začněte chystat cibule.

Pod bůček bude třeba nakrájet nahrubo 5 cibulí a 4 stroužky česneku. Cibuli a česnek dejte na dno pekáče a přilejte 0,3 l černého piva. Použít můžete i jiná piva, ale černé dodá pokrmu opravdu vyrovnanou až karamelovou chuť. Do připraveného pekáče usaďte kousky bůčku a dejte péct.

Jak už bylo řečeno, napřed pečeme na vyšší teplotu, kterou je třeba následně snížit. Pečeme pod pokličkou. Výpek z masa můžete použít tak jak je. Není nutné žádné další zahušťování či dochucování.

Vyzkoušejte bůček na pivu, je to velká dobrota! Pokud chcete recept obměnit, můžete také přidat mletou papriky, pálivé čili nebo i med, chcete-li výpek zahustit, pomůže vám jíška. Různých vylepšováků je spousta, ale klasika je klasika.

Zdroje: srecepty.cz, recepty.cz