Zdroje: plnyhrniec.dobrenoviny.sk, blog.decodoma.cz

Fantasticky jemné a křehký větrník na plech

Zákusky a dortíčky z cukrárny jsou jistě skvělé, ale i doma si můžete připravit chutné potěšení, které je na vlas takové jako dezerty v cukrárně, a přitom mnohem snazší na přípravu. Platí to také pro oblíbený větrník.

Věnečky s krémem a karamelovou plevou jsou všem dobře známé, ale když byste doma vyráběli korpus takového věnečku, rychle by vám došlo, jak zruční a zkušení jsou cukráři, od kterých vám zákusek tak moc chutná. Mnohem snazší je stejný dezert, ale na plech. Tvar větrníku sice zmizí, ale lahodná chuť zůstává. Co víc si přát!

Jak na větrník na plech z odpalovaného těsta vám prozradí Anna Balážová, autorka videopříspěvku Větrník na plech:

Zdroj: Youtube

Větrník, věnečky, karpatka nebo mraky?

Víte, co mají větrníky společné s dezertem mraky nebo karpatka? Právě to jsou názvy moučníku, který se dá popsat jako větrník na plech. Mezi jemnými křehkými vrstvami z odpalovaného těsta se skrývá vrstva lahodného krému, který bývá z pudinkového základu se šlehačkou pro zjemnění.

Zatímco v některých rodinách se upřednostňuje před karamelovou polevou čokoládová, jinde se karpatky jen sypou moučkovým cukrem, aby vypadly jako zasněžené vrcholky Karpat a karamelový krém je jen uvnitř zákusku. S názvem mraky se můžete setkat na českém internetu, na Slovensku i v Polsku, kde má dezert dlouhou tradici, se používá název připomínající toto pohoří.

Ani s větrníkem se fantazii meze nekladou

Cukráři i hospodyně jsou však mnohem kreativnější a jak už to tak bývá, recept na klasický moučník si každý upravil podle svých představ a možností. Můžete se díky tomu setkat také s letní verzí zákusku, který je plněný nejen krémem, ale také čerstvým zahradním a lesním ovocem. V zimě je možné použít i šťavnaté nakládané mandarinky nebo ananas.

Nebojte se vyzkoušet nejen moučníky z odpalovaného těsta, které může na první pohled vypadat složitě, ale také si určitě pohrajte s každým receptem. Po několika vyzkoušeních už budete vědět, jak si s přípravou poradit rychle a bez problémů, a pak přichází čas vyzoušet různé obměňy podle vašeho mlsného jazýčku.

Související články