Na těsto potřebujeme:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíci oleje
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla

na náplň:

  • 125 g másla
  • 4 lžíce strouhanky
  • 75 g rozinek
  • 2 kg jablek, jsou-li nakyslá, pak také 100 g cukru
  • 74 g sekaných mandlí
  • 1 lžičku skořice
  • 2 lžíce moučkového cukru

Jak na to

Podívejte se, jak postupovat při přípravě závinu

Těsto má být tenké tak, aby pod ním byly vidět vzory utěrky.

Těsto: Mouku prosejeme na vál, do středu uděláme důlek a do něj dáme olej, vejce, sůl a 125 ml vlažné vody a vše zpracováváme tak dlouho, až vznikne hladké těsto. Uhněteme bochánek, přikryjeme ho nahřátou miskou a necháme asi 45 minut odpočívat.

Mezitím si připravíme náplň.

Náplň: V pánvi rozpustíme 100 g másla a na něm opečeme strouhanku. Jablka nakrájená na tenké plátky smícháme s rozinkami, skořicí, cukrem a opečenou strouhankou.

Závin:

  1. Na vál rozprostřeme utěrku, silně ji pomoučíme a těsto na ní dotenka rozválíme. Těsto potřeme lžící rozpuštěného másla, ruce si smočíme v mouce, vsuneme je pod těsto a odspodu je roztahujeme do všech stran. Těsto musí být tak tenké, že je pod ním vidět kresba na utěrce!
  2. Na takto připravené těsto nasypeme jablečnou náplň (dolní část a postranní okraje musí zůstat volné). Pak na užší části nadzdvihneme utěrku a s její pomocí závin opatrně srolujeme. Volný dolní okraj a boční strany přehneme a pevně přimáčkneme.
  3. Plech vymažeme tukem a opatrně na něj přeneseme závin. Zbytek másla rozpustíme a závin jím potřeme.
  4. Pečeme 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Letní višňová varianta

Stejně připravené těsto můžeme plnit višněmi s tvarohem. V míse smícháme 2 žloutky, 500 g tvarohu, 200 g zakysané smetany, 75 g cukru a 2 lžíce vanilkového cukru. Do tvarohu opatrně vmícháme sníh ze dvou bílků a přidáme višně. Naplníme těsto a závin upečeme.