Na těsto potřebujeme:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíci oleje
- špetku soli
- 1 vejce
- 1 lžíce másla
na náplň:
- 125 g másla
- 4 lžíce strouhanky
- 75 g rozinek
- 2 kg jablek, jsou-li nakyslá, pak také 100 g cukru
- 74 g sekaných mandlí
- 1 lžičku skořice
- 2 lžíce moučkového cukru
Jak na to
Podívejte se, jak postupovat při přípravě závinu
Těsto má být tenké tak, aby pod ním byly vidět vzory utěrky.
Těsto: Mouku prosejeme na vál, do středu uděláme důlek a do něj dáme olej, vejce, sůl a 125 ml vlažné vody a vše zpracováváme tak dlouho, až vznikne hladké těsto. Uhněteme bochánek, přikryjeme ho nahřátou miskou a necháme asi 45 minut odpočívat.
Mezitím si připravíme náplň.
Náplň: V pánvi rozpustíme 100 g másla a na něm opečeme strouhanku. Jablka nakrájená na tenké plátky smícháme s rozinkami, skořicí, cukrem a opečenou strouhankou.
Závin:
- Na vál rozprostřeme utěrku, silně ji pomoučíme a těsto na ní dotenka rozválíme. Těsto potřeme lžící rozpuštěného másla, ruce si smočíme v mouce, vsuneme je pod těsto a odspodu je roztahujeme do všech stran. Těsto musí být tak tenké, že je pod ním vidět kresba na utěrce!
- Na takto připravené těsto nasypeme jablečnou náplň (dolní část a postranní okraje musí zůstat volné). Pak na užší části nadzdvihneme utěrku a s její pomocí závin opatrně srolujeme. Volný dolní okraj a boční strany přehneme a pevně přimáčkneme.
- Plech vymažeme tukem a opatrně na něj přeneseme závin. Zbytek másla rozpustíme a závin jím potřeme.
- Pečeme 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
Letní višňová varianta
Stejně připravené těsto můžeme plnit višněmi s tvarohem. V míse smícháme 2 žloutky, 500 g tvarohu, 200 g zakysané smetany, 75 g cukru a 2 lžíce vanilkového cukru. Do tvarohu opatrně vmícháme sníh ze dvou bílků a přidáme višně. Naplníme těsto a závin upečeme.