V červeném víně se podle vědeckých studií vyskytují účinné polyfenoly, což jsou silné antioxidanty, které chrání lidské buňky před negativními vlivy. Jsou obsaženy jak v alkoholickém, tak i v nealkoholickém víně. Snižují krevní tlak, výskyt kardiovaskulárních chorob či diabetu a působí preventivně i proti rakovině tlustého střeva, vaječníků nebo prostaty. Deci červeného vína denně nižuje riziko vzniku demence a Alzheimerovy choroby. Mladá červená vína oproti starším obsahují více tříslovin, které jsou velmi prospěšné.

Špetka historie o víně

Historici se domnívají, že červené hrozny byly na světě dřív než žluté či zelené a až postupem času se vyvinuly z červených. Poprvé bylo slyšet o výrobě a konzumaci červeného vína již 6 000 let před naším letopočtem. Mluvíme hlavně o oblastech Gruzie a Íránu. Víno se stalo oblíbené i u starověkých Řeků, kteří vše získali od Babyloňanů. Své znalosti a dovednosti pak rozšířili dál k Římanům, kteří založili vinařské oblasti ve Francii a Německu.

Petržel na podporu zdraví srdce

I dnešní výzkumy potvrzují, že je petržel vhodná bylinka k úlevě při potížích se srdcem. Je zdrojem kyseliny listové, jejíž konzumace může být vhodnou prevencí vzniku srdečních onemocnění. Někteří odborníci jsou toho názoru, že kyselina listová chrání zdraví srdce tím, že snižuje hladinu homocysteinu. Ten je v některých studiích spojován s vyšším rizikem srdečních onemocnění.

Recept na srdeční víno podle bylinkářky Treben

Abyste si doma uvařili víno, které vám pomůže zlepšit stav vašeho srdce a oběhového systému, budete potřebovat 1 l červeného přírodního vína, 10 stonků petržele, 2 lžíce vinného octa a 300 g včelího medu. Vložte do vína stonky pmít se po celou dobu vaření na pozoru. Následně přidejte pravý včelí med a ponechte vařit dalších 5 minut. Do čisté sklenice přefiltrujte uvařené víno. Hotové víno užívejte po 2-3 polévkových lžících denně. Pozitivní účinky má toto víno podle bylinkářky Marie Treben také proti depresi.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.govrecepty.cz, kardiochirurgie.cz, vitalia.cz, researchgate.net