Rybíz je oblíbené ovoce, které najdete téměř na každé zahrádce. Nejenže je jeho pěstování jednoduché, ale kuličky rybízu mají také velmi pestré využití v kuchyni. Hodí se na koláče, do knedlíků, na džemy a marmelády, k výrobě fresh drinků, sirupů a také k výrobě chutného domácího rybízového vína.

Jak vyrobit víno z červeného rybízu? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Prepared Camping:

Zdroj: Youtube

Příprava kvasinek

Pokud budete k výrobě rybízového vína používat kvasinky sušené, je nutné si je předem 2 až 3 dny připravit. Nasypte 2 celá balení do 2 dl čisté rybízové šťávy, řádně promíchejte a nechte kvasinky množit. V případě, že využijete kvasinky v tekuté formě, lze je dodat až do připravovaného vína.

Rybízové víno

Nasypte do 4 l vody 2,5 kg cukru a nechte směs projít varem. Když je cukr naprosto rozpuštěný, nechte sladkou tekutinu vychladnout. Následně ji nalejte do 10 l demižonu, přidejte 3 l čerstvé rybízové šťávy, dodejte i 3 balíčky živné soli a namnožené nebo tekuté kvasinky. Pak směs pečlivě promíchejte.

Demižon uzavřete korkovou vypařenou zátkou s otvorem na kvasnou rourku. Nalijte do ní vodu a nasaďte ji. Potom celou zátku pečlivě zavoskujte a demižon uskladněte na místo s maximální teplotou 20°C. Kvasná zátka je velice důležitá, protože při procesu kvašení bude odvádět kvasné plyny, které transformací cukru na alkohol vznikají.

Stáčení vína

Zhruba po 4 týdnech zátku odstraňte a víno stočte do jiného, naprosto čistého demižonu. Buďte opatrní, aby se do nové nádoby nedostaly žádné kaly.

Ideální je použít hadičku, z jejíž jedné strany natáhněte víno do úst, konec přidržte prstem a vložte do níže umístěného nového demižonu. Jakmile tímto způsobem stočíte veškeré víno, demižon opět uzavřete na dobu cca 2 až 2,5 měsíce.

Naplňte víno do lahví

Po uplynutí náležité doby můžete víno přelít do čistých lahví. Řádně je uzavřete a skladujte naležato ve studeném prostředí, nejlépe ve sklepě.

Tip

Víno můžete samozřejmě požívat již po procesu kvašení, počítejte však s tím, že bude jemně perlivé. Delším zráním dostane lepší parametry, proto není od věci víno průběžně ochutnávat až do doby, kdy bude naprosto dle vašich představ.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.recepty.cz, www.abecedazahrady.cz