Urodilo se vám hodně višní? Co takhle připravit si domácí višňovou griotku? Můžete ji podávat jako digestiv, večerní panáček višňovky vám zlepší spánek, lahvička griotky může být i pěkným dárkem.
Griotka je někdy neprávem označovaná jako „babské pití”, často ho mívaly v kredenci naše babičky a dávaly si šťopičku před spaním. Starší dámy mají griotku v oblibě, protože tento alkoholový nápoj není tak silný třeba jako slivovice a oblíbená je i jeho sladká chuť.
Griotka, hustý a sladký ovocný likér z višní prý pochází z Francie, podle původní receptury by měl obsahovat asi 25% čisté višňové šťávy a maximálně 30% lihu, přičemž griotka, která se prodává v obchodech, má většinou obsah alkoholu pod 20%. Proto byla oblíbeným alkoholem v době prohibice, vyhlášené před 10 lety kvůli metanolové aféře, kdy byl povolen prodej a podávání alkoholických nápojů s obsahem alkoholu pod 20%.
Pro cukráře
K výrobě domácí griotky můžete použít vodku, ale také slivovici nebo rum, nechybí cukr a aromatické koření. Griotku můžete podávat čistou, ale také svařenou, někdy se míchá i s kolovými nápoji. V oblibě ji mají i cukráři, s oblibou se kombinuje s čokoládovými dezerty, tvoří i základ míchaných alkoholických nápojů.
Domácí griotka je lepší než kupovaná.
Višňová griotka
Suroviny:
- 300 ml červeného vína
- 5 ks hřebíčku
- 3 cm celé skořice
- 500 g krystalového cukru
- 1000 g višní
- 500 ml vodky
Směs nechte kvasit několik týdnů.
Postup:
- Červené víno dejte do hrnce s kořením a zahřívejte. Těsně před bodem varu vypněte, přidejte cukr a za občasného míchání nechte rozpustit. Nechte vychladnout.
- Višně omyjte, odstraňte stopky a vypeckujte je. Vložte je do větší uzavíratelné nádoby, zalijte vodkou a přilijte vychlazenou směs vína, koření a cukru. Vše dobře promíchejte, zavřete a nechte při pokojové teplotě na světlém místě macerovat asi 8 týdnů.
- Nenechávejte na přímém slunci!
- Občas můžete směs promíchat.
- Po uplynutí doby směs přeceďte přes čistou silonovou punčochu.
- Slijte do lahví, uzavřete a podávejte.
Zdroje: www.toprecepty.cz, roxyskitchen.com