Domácí višňovou griotku milovaly už naše babičky.
Zdroj: Shutterstock

Domácí višňová griotka: Původní stará receptura našich babiček

Urodilo se vám hodně višní? Co takhle připravit si domácí višňovou griotku? Můžete ji podávat jako digestiv, večerní panáček višňovky vám zlepší spánek, lahvička griotky může být i pěkným dárkem.

Griotka je někdy neprávem označovaná jako „babské pití”, často ho mívaly v kredenci naše babičky a dávaly si šťopičku před spaním. Starší dámy mají griotku v oblibě, protože tento alkoholový nápoj není tak silný třeba jako slivovice a oblíbená je i jeho sladká chuť.

Griotka, hustý a sladký ovocný likér z višní prý pochází z Francie, podle původní receptury by měl obsahovat asi 25% čisté višňové šťávy a maximálně 30% lihu, přičemž griotka, která se prodává v obchodech, má většinou obsah alkoholu pod 20%. Proto byla oblíbeným alkoholem v době prohibice, vyhlášené před 10 lety kvůli metanolové aféře, kdy byl povolen prodej a podávání alkoholických nápojů s obsahem alkoholu pod 20%.

Pro cukráře

K výrobě domácí griotky můžete použít vodku, ale také slivovici nebo rum, nechybí cukr a aromatické koření. Griotku můžete podávat čistou, ale také svařenou, někdy se míchá i s kolovými nápoji. V oblibě ji mají i cukráři, s oblibou se kombinuje s čokoládovými dezerty, tvoří i základ míchaných alkoholických nápojů. 

višně, třešně, likér Domácí griotka je lepší než kupovaná. Zdroj: Shutterstock

Višňová griotka

Suroviny: 

  • 300 ml červeného vína
  • 5 ks hřebíčku
  • 3 cm celé skořice
  • 500 g krystalového cukru
  • 1000 g višní
  • 500 ml vodky

višně, likér, příprava Směs nechte kvasit několik týdnů. Zdroj: Profimedia

Postup:

  • Červené víno dejte do hrnce s kořením a zahřívejte. Těsně před bodem varu vypněte, přidejte cukr a za občasného míchání nechte rozpustit. Nechte vychladnout.
  • Višně omyjte, odstraňte stopky a vypeckujte je. Vložte je do větší uzavíratelné nádoby, zalijte vodkou a přilijte vychlazenou směs vína, koření a cukru. Vše dobře promíchejte, zavřete a nechte při pokojové teplotě na světlém místě macerovat asi 8 týdnů.
  • Nenechávejte na přímém slunci!
  • Občas můžete směs promíchat.
  • Po uplynutí doby směs přeceďte přes čistou silonovou punčochu.
  • Slijte do lahví, uzavřete a podávejte.

Zdroje: www.toprecepty.czroxyskitchen.com

Akční letáky