Griotka je někdy neprávem označovaná jako „babské pití”, často ho mívaly v kredenci naše babičky a dávaly si šťopičku před spaním. Starší dámy mají griotku v oblibě, protože tento alkoholový nápoj není tak silný třeba jako slivovice a oblíbená je i jeho sladká chuť.

Griotka, hustý a sladký ovocný likér z višní prý pochází z Francie, podle původní receptury by měl obsahovat asi 25% čisté višňové šťávy a maximálně 30% lihu, přičemž griotka, která se prodává v obchodech, má většinou obsah alkoholu pod 20%. Proto byla oblíbeným alkoholem v době prohibice, vyhlášené před 10 lety kvůli metanolové aféře, kdy byl povolen prodej a podávání alkoholických nápojů s obsahem alkoholu pod 20%.

Pro cukráře

K výrobě domácí griotky můžete použít vodku, ale také slivovici nebo rum, nechybí cukr a aromatické koření. Griotku můžete podávat čistou, ale také svařenou, někdy se míchá i s kolovými nápoji. V oblibě ji mají i cukráři, s oblibou se kombinuje s čokoládovými dezerty, tvoří i základ míchaných alkoholických nápojů.

Višňová griotka

Suroviny:

  • 300 ml červeného vína
  • 5 ks hřebíčku
  • 3 cm celé skořice
  • 500 g krystalového cukru
  • 1000 g višní
  • 500 ml vodky

Postup:

  • Červené víno dejte do hrnce s kořením a zahřívejte. Těsně před bodem varu vypněte, přidejte cukr a za občasného míchání nechte rozpustit. Nechte vychladnout.
  • Višně omyjte, odstraňte stopky a vypeckujte je. Vložte je do větší uzavíratelné nádoby, zalijte vodkou a přilijte vychlazenou směs vína, koření a cukru. Vše dobře promíchejte, zavřete a nechte při pokojové teplotě na světlém místě macerovat asi 8 týdnů.
  • Nenechávejte na přímém slunci!
  • Občas můžete směs promíchat.
  • Po uplynutí doby směs přeceďte přes čistou silonovou punčochu.
  • Slijte do lahví, uzavřete a podávejte.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, roxyskitchen.com