Vaření marmelád a džemů zažívá svůj slavný návrat. Domácí marmeláda je prostě poklad a kdo má jen trochu možnost nasbírat si vlastní ovoce, využije ho i k přípravě k této sladké ovocné dobroty. Vždyť marmeládu nebo džem můžete podávat nejen s pečivem, báječné jsou i namazané na palačinkách, lívancích, plní se s nimi i koláče nebo kynuté knedlíky. Některé druhy marmelád se podávají i se slanými pokrmy, s nejrůznějšími sýry nebo i s masem.
Bylinkové příchutě
Velkou módou je přidávat do marmelád a džemů i bylinky a zkoušet neustále nové a nové příchutě, například s rozmarýnem, levandulí, meduňkou nebo mátou. Posledně jmenovaná bylinka je i součástí našeho receptu. Rozhodně ho vyzkoušejte!
Višňový džem s mátou
Suroviny:
- 1000 g višní
- 1000 g krupicového cukru
- 1 balení ovocného pektinu
- 2 hrsti čerstvé máty
Postup:
- Listy máty omyjte, nechte okapat a pak je nasekejte na menší kousky.
- Višně omyjte, nechte okapat a poté je vypeckujte. Následně je rozmixujte společně s mátou.
- Višňovo - mátovou směs přelijte do hrnce, přidejte cukr, pektin a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 3 až 5 minut.
- Odstavte a ihned naplňte čisté a suché sklenice. Pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.
Související články
Zdroje: www.receptyonline.cz, www.kerrydunkley.com