Silvestrovské přípravy jsou v plném proudu a pokud váháte, co si připravit za pohoštění, přinášíme vám tip na dokonalý vlašský salát, na kterém si zcela jistě pochutnáte.

Vlašský salát patří mezi oblíbené svačinky už desítky let. Milovaly ho naše babičky, ale i prababičky, které si vždy připravovaly tuto lahůdku v domácím podání. Inspiraci braly z pražského Lahůdkářství Aloise Linky v Hybernské, které tento salát proslavilo.

Původní vlašák se současnému nepodobal

Zajímavé je, že se tehdejší salát tomu dnešnímu vůbec nepodobal. Dávala se do něj totiž jablka, šunka, sleď, sterilovaný hrášek, mrkev, kyselé okurky a majonéza. V roce 1948 přišel s pozměněnou recepturou podnik Pramen. Ten místo sleďů, jablek a šunky začal dávat brambory a salám. A tehdy se stal opravdovým hitem. Všichni se po vlašáku s čerstvým rohlíkem mohli utlouct.

Nyní se výrobě vlašského salátu věnuje několik výrobců a ve většině případů chutná téměř stejně. Dává se do něj salám, kyselé okurky, hrášek a majonéza. Dřívě měly tyto saláty trvanlivost jen 48 hodin, nyní však vydrží i týden. Sice saláty obsahují éčka, ale je pečlivě hlídáno, aby nepřekročily stanovený limit.

Původní vlašský salát

Nejprve se pojďme podívat na recept na původní vlašský salát. Třeba si ho z nostalgie zatoužíte připravit. K jeho výrobě budete potřebovat 350 g jablek, 50 g sledě, 100 g sterilovaného hrášku, 100 g sterilované mrkve, 150 g šunky od kosti, 100 g kyselé okurky, 150 g majonézy, sůl a pepř.

Oloupejte jablka a nakrájejte je na kostičky. Stejně tak i kyselé okurky. Přidejte šunku nakrájenou na nudličky, hrášek a mrkev a malé kousky sledě. Důkladně promíchejte v míse s majonézou, ochuťte solí a pepřem. Nechte v chladu několik hodin odležet. Použijte na chlebíčky, podávejte s pečivem nebo jako přílohu k masu.

Nynější vlašský salát

No a pokud máte chuť na modernější, ale přesto tradiční verzi vlašského salátu, tak vyzkoušejte tuto. Připravte si 350 g brambor, 35 g celeru, půl lžičky soli, 1 lžíci hořčice plnotučné, 50 g mrkve, 1 lžičku octa, 1 špetku pepře mletého, půl lžičky worcestrové omáčky, 20 g sterilovaného hrášku, 250 g majonézy, 230 g salámu, 100 g nakládaných okurek, 3 lžíce vlažné vody, půl lžičky cukru krupice.

Brambory, šunku a cibuli nakrájíme na jemné, ne příliš dlouhé nudličky, dáme je do mísy a přidáme k nim nudličky nakrájené lehce vymačkané okurky. Směs pak osolíme, opepříme, pokapeme worchestrovou omáčkou a octem a dobře promícháme. Nakonec pak do salátu lehce vmíchame majonézu.

Na přípravu vlašského salátu se můžete podívat i ve videu:

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.recepty.cz, www.rozhlas.cz, www.iprima.cz