obrázek z archivu ireceptar.cz

Vodňanský rybí guláš, kočičí tanec a jiná jihočeská jídla

Maso z rybníka, pastviny i chléva, zelenina ze zahrádky, luštěniny a obiloviny z koloniálu na návsi. To se to vaří, když jsou suroviny místní! A hlavně: Jídla tradiční i ta se špetkou současnosti výborně chutnají.

Vodňanský bujon

Potřebujeme 

  • 1 kg kapřích hlav, kostí a odřezků
  • 50 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 50 g petržele
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky koriandru
  • sůl
  • 4 žloutky

Jak na to 

Očištěnou a nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu nasucho osmahneme, zalijeme 2 l osolené vody, přidáme kapří hlavy a odřezky, cibuli, česnek, koriandr a vaříme 20 minut.

Vývar přecedíme přes pláténko, dle chuti dosolíme a do polévky zavaříme žloutky rozkvedlané ve vodě. Ihned podáváme.

Milena Novotná, Olešnice

vodňanský gulášvodňanský gulášAutor: Archiv ireceptar.cz

Vodňanský rybí guláš

Potřebujeme 

  • 600 g ryb (rybího filé)
  • 50 g slaniny
  • 500 ml piva
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g brambor
  • mletou sladkou a pálivou papriku
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • pepř a sůl

Jak na to 

Vykostěné rybí maso (filé) nakrájíme na kostky, osolíme a necháme hodinu odležet v chladu.

Slaninu nakrájenou na kostičky rozpečeme a zpěníme na ní nakrájenou cibuli, na základ vložíme na kostičky nakrájené brambory, posypeme je směsí sladké a pálivé papriky, drceným kmínem, podlijeme polovinou piva a vaříme do poloměkka.

Přidáme rybí maso, zbývající pivo, dochutíme pepřem a vše dodusíme. Guláš na závěr dochutíme utřeným česnekem a dosolíme. Podáváme se sterilovanou zeleninou nebo červenou řepou.

Jiřina Blažejová, Verušičky–Luka   

Kapr mlsných baštýřek 

Potřebujeme

  • 4 porce kapra
  • 200 ml červeného vína
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 kapie v oleji
  • citronovou šťávu
  • hladkou mouku
  • vývar z kostí
  • bobkový list
  • olej
  • pepř a sůl

Jak na to 

Osolené, opepřené a citronovou šťávou zakapané porce kapra necháme dvě hodiny odležet. Pak je obalíme v mouce a z obou stran je prudce opečeme v rozpáleném oleji.

Podlijeme vínem, přidáme koření, kapii a kečup a pod pokličkou udusíme doměkka (podle potřeby podléváme vývarem). Podáváme s hranolky.

Ivan Veselý, Žebrák

 

kočičí taneckočičí tanecAutor: Archiv ireceptar.cz

Kočičí tanec

Potřebujeme

  • 200 g čočky
  • 200 g krup
  • sádlo či olej
  • 2 mladé cibule
  • sůl a pepř
  • naťovou cibuli či petržel
  • anglickou slaninu nebo klobásu

Jak na to

Čočku a kroupy uvaříme zvlášť, obojí scedíme a necháme dobře okapat.

Na trošce sádla či oleje zpěníme drobně nakrájené cibule, vmícháme čočku a kroupy, podle chuti osolíme, opepříme a posypeme nasekanou naťovou cibulí nebo petrželkou.

Nakonec vše obložíme osmaženou anglickou slaninou, nebo klobásou.

Petr Vrána, Plzeň

Budějovický guláš

Potřebujeme 

  • 200 g předního hovězího masa
  • 200 g vepřové plece
  • 20 g sádla
  • 120 g cibule
  • 20 g hladké mouky
  • 3 papriky
  • 3 rajčata
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 3 lžíce červeného vína
  • pepř a sůl

Jak na to 

Cibuli nakrájenou na kolečka osmahneme na polovině sádla, zaprášíme paprikou, promícháme, přidáme na kostky nakrájené hovězí maso, osolíme, opepříme a dusíme ve vlastní šťávě.

K částečně měkkému hovězímu přidáme kostky vepřového masa, podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka.

K téměř hotovému masu přidáme nakrájenou zeleninu a zahustíme zlatavou jíškou ze zbylého sádla a mouky. Chvíli povaříme a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s knedlíky či rýží.

Luboš Dupač, Nesvačily

 

lepenicelepeniceAutor: Archiv ireceptar.cz

Lepenice

Potřebujeme

  • 750 g brambor
  • sůl a kmín
  • 400 g kysaného zelí
  • 1 cibuli
  • sádlo nebo olej
  • případně slaninu či škvarky

Jak na to

Brambory uvaříme v osolené a okmínované vodě doměkka. Kysané zelí scedíme, propláchneme vodou, pokrájíme a prohřejeme na 1–2 lžících sádla či oleje. Poté je promícháme s nahrubo rozšťouchanými uvařenými bramborami, vše urovnáme na mísu a přelijeme na sádle osmahnutou cibulkou a slaninou nebo rozehřátými škvarky s nakrájenou cibulkou.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Kynutý bramborák

Potřebujeme

  • 500 g vařených a syrových brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • kousek droždí
  • mléko
  • sůl
  • 2 vejce
  • uzené maso
  • česnek
  • majoránka
  • pepř

Jak na to 

Z mléka a droždí připravíme kvásek. Brambory nastrouháme (ze syrových vymačkáme vodu), přidáme do nich utřený česnek, majoránku, nadrobno pokrájené uzené maso, pepř, sůl, vejce, mouku a nakonec vzešlý kvásek.

Zaděláme těsto, které nalijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech a necháme je na něm asi 1 hodinu kynout. Poté bramborák upečeme dočervena a podáváme teplý i studený se zelným salátem nebo kyselou okurkou,

Milena Novotná, Olešnice 

Šustka čili kucmouch neboli škubánky

Oloupané brambory uvaříme, vařečkou do nich uděláme otvory, které zasypeme hladkou moukou. Povaříme a po lžících vybíráme na mísu, kde šustku (kucmouch) omastíme máslem nebo sádlem, posypeme mákem, perníkem nebo pracharandou (drtí ze suchých nastrouhaných hrušek) − v tom případě získáme kucmouch chlupatý.

Jiřina Pouzarová, Telč 

Foto Jiří Poláček