Zdroje: snack-girl.com, food.com, apetitonline.cz

Vajíčka připravená na nejrůznější způsoby patří k těm vůbec nejoblíbenějším snídaním. Někteří milují vejce natvrdo, jiní dávají přednost míchaným vejcím anebo volskému oku. A i když se může na první pohled zdát, že při přípravě posledního zmíněného nemůže nastat mnoho komplikací, opak je pravdou. Na klasické pánvi se nezřídka bílek nevzhledně rozteče, v důsledku čehož pak volské oko není kulaté a bílek se v průběhu smažení začíná připalovat, zatímco prostředek je ještě zcela tekutý. Vyhráno mají ti, kteří mají v kuchyni k dispozici lívanečník. Anebo ti, jež mají doma cibuli!

Volské oko jinak

Příprava volského oka v cibuli je nesmírně jednoduchá. Z velké cibule odkrojte silnější kroužek a nechte jej z jedné strany zezlátnout na troše oleje. Poté ho otočte a do jeho středu rozklepněte jedno vejce. Cibule zajistí, že se bílek nijak nerozteče a udrží tak krásně kulatý tvar volského oka. Vejce následně na středním plameni smažte tak dlouho, dokud nebude hotové přesně podle vašich představ. Obecně platí, že volské oko se zcela ztuhlým bílkem a stále ještě trochu tekutějším žloutkem zabere na přípravu zhruba pět minut. Volské oko připravené v cibuli je nejen krásně kulaté, ale má také mnohem lepší chuť.

Volské oko v troubě

Ano, čtete správně. Volské oko lze připravit velmi snadno také v troubě. Předehřejte si troubu na 220 °C a nakrájejte několik větších cibulí na kolečka. Cibuli promíchejte s asi jednou až dvěma lžícemi olivového oleje, špetkou soli a pepře. Kolečka cibule pak poskládejte na pečicím papírem vyložený plech a dejte je do trouby péct na šest minut. Pokud máte raději úplně měkkou cibuli, nechte je péct osm minut.

Poté cibuli vyndejte z trouby a do každého kroužku vyklepněte jedno vejce. Plech vraťte zpátky do trouby a pečte vejce šest až devět minut v závislosti na tom, jak tekutý preferujete žloutek.

Nejlepší volské oko

Přestože se může zdát, že má přípravu volského oka téměř každý v malíku, existuje několik způsobů, jak vejce povznést na ještě vyšší úroveň. Víte, jakým fíglem můžete přípravu volského oka urychlit?

Budete potřebovat:

vejce

trochu oleje

1 velkou cibuli

sůl

pepř

Postup:

Cibuli si nakrájíme na silnější kolečka a položíme je na dno rozpálené a trochou oleje vymazané pánve. Cibuli opékáme asi dvě minuty, jednotlivá kolečka pak otočíme a do každého z nich vyklepneme jedno vejce. Vejce osolíme a opepříme a pánev přiklopíme poklicí. Díky tomu bude teplo na vejce působit nejen zespodu, ale také z vrchu. Volská oka tak budou mnohem rychleji hotová.