Kerblík třebule se podobá petrželce, má ale trochu světlejší barvu a jemnější chuť. Skvěle ochutí například bylinkovou omeletu. Lze ji přidávat do smetanových omáček, polévek, salátů i octa a krásně ozdobí pokrm na talíři.
Díky jemné anýzové příchuti se dobře doplňuje s některými druhy zeleniny – například mladá karotka nebo nové brambory přelité rozpuštěným máslem a posypané kerblíkem jsou výtečné. Sekaným kerblíkem můžeme posypat míchaná vejce, dušenou rybu, grilovaná rajčata, nebo ho vmíchat do bramborové kaše. Několik lžiček sekaného kerblíku přidáváme také do smetanové či bešamelové omáčky k pečené drůbeži, rybám nebo vařenému květáku.
Výsadba a pěstování
Výsev: od jara do konce léta 5 mm hluboko, rozestupy mezi řádky
30 cm
Sklizeň: mladé lístky otrháváme 6–8 týdnů po výsevu
Kerblík je odolná dvouletá bylina, která se ale většinou pěstuje jako jednoletá. Dorůstá do 30–45 cm a od června do srpna kvete bílými okoličnatými květy.
- Časně a naopak pozdě vysévaným rostlinám kerblíku se daří na slunném stanovišti, zatímco ty, které rostou v plném létě, ocení na suchém stanovišti trochu stínu.
- Nejsou náročné na půdu, jen by měla být dobře propustná.
- Kerblík je vhodné pěstovat krátce, protože nejlepší jsou velmi mladé lístky – během roku provedeme čtyři až šest výsevů.
- Kerblík vyséváme 0,5 cm hluboko na záhon kdykoli od jara do konce léta. Pokud jej pěstujeme na více řádcích, necháme mezi nimi odstup 30 cm. Také sazenice vyjednotíme na vzdálenost 30 cm.
- Za sucha rostliny zaléváme.
- Co nejdřív odstraňujeme stonky, které vybíhají do květu. To jednak podpoří růst mladých natí po delší dobu a jednak tím zabráníme samovýsevu - kerblík by se nám rozšířil po zahradě jako plevel. Pokud si však chceme sami vypěstovat semeno, necháme jeden z okolíků dozrát a sklidíme semena dřív, než vypadají. Kerblík v květináči Kerblík lze pěstovat i v květináči, v truhlíku za oknem nebo na terase, od podzimu do konce zimy také doma. Zasejeme dvě nebo tři semena do 15 cm širokého květináče svýsevním substrátem. Slabší sazenice odstraníme a zbývající postavíme na okno v kuchyni. Budeme mít dost lístků na celou zimu.Natě stříháme nebo trháme asi 6-8 týdnů po výsevu. Lístky jsou hodně křehké, takže se špatně suší, ale lze je zmrazit.