Zdroje: fresh.iprima.cz, mycookingdiary.cz, vitalia.cz

Vánoce se nezadržitelně blíží a mnozí přemýšlejí nad tím, jaké druhy cukroví letos připraví. Někteří nadšenci každoročně připravují klidně i desítky druhů, jiní si vystačí jen s několika málo kousky. Tím cukrovím, které si však pravidelně dopřávají o Vánocích snad všichni, jsou vosí hnízda. A není se čemu divit. Lahodná chuť kakaových úlů, krémová náplň a piškot tvoří bezkonkurenční lahůdku, po které se mohou utlouct malí i velcí.

Formičky na vosí hnízda

Vosí hnízda, známá také jako včelí úly, mají svůj typický tvar a na trhu najdete obrovské množství formiček, bez kterých se při přípravě tohoto nepečeného cukroví prakticky neobejdete. Narazit můžete jak na formičky otevírací, tak pevné s kuželovitým tvarem. Oba druhy však mají své výhody i nevýhody. Z otevíracích formiček je nesmírně snadné včelí úly dostat, jejich nevýhoda však spočívá v tom, že se těsto častokrát dostává i do spáry umožňující otevření, kvůli čemuž se pak na hnízdech vyskytují nevzhledné čáry.

Těch se vyvarujete při použití pevných formiček, u kterých se ale zase vyskytuje riziko toho, že se z nich těstu nebude chtít ven. Pokud tedy pracujete s neotevíratelnými formičkami, těsto před plněním obalte v moučkovém cukru. Ten by měl následné vyklepávání značně usnadnit.

Vosí hnízda bez formičky

Někteří se možná ptají, zda se vosí hnízda dají vytvořit i bez formiček. Jde to, ale výsledek nemusí být bez patřičné zručnosti úplně uspokojivý. Formičku v tomto případě nahradí malá panákovka. Tu však pro jistotu vystelte ještě potravinářskou fólií. A pamatujte na to, že stoprocentní úspěch není úplně zaručen. Raději investujte do klasických formiček.

Recept na vosí hnízda

Příprava vosích hnízd není nikterak náročná a zvládne ji prakticky každý. Perfektně se u ní zabaví i děti. Myslete však na to, že ideální dobou na přípravu vosích hnízd je jen několik málo dní před Štědrým dnem. Krém obsahuje syrový žloutek, a tak toto cukroví nikdy nepřipravujte s velkým předstihem.

Budete potřebovat:

Těsto:

150 g piškotů

50 g lískových nebo vlašských ořechů

1 bílek

1 lžíci mléka

100 g moučkového cukru

60 g másla

2 lžíce kakaa

Krém:

1 žloutek

60 g másla

1 lžíci rumu

50 g moučkového cukru

piškoty na přiklopení

Postup:

V první řadě je nutné rozdrtit piškoty a ořechy, a to prakticky úplně na prach. Ideálně je vložte do mixéru a udělejte z nich mouku. Následně přidejte prosátý cukr, kakao, změklé máslo, bílek a lžíci mléka. Všechno společně rukama promíchejte a vypracujte v hladké těsto. Může to nějakou dobu trvat a těsto se může lepit, chce to trochu trpělivosti. Po asi třech minutách začne mít těsto tu správnou konzistenci. Když bude krásně hladké a nelepivé, obalte jej v potravinářské fólii a vložte alespoň na jednu hodinu do chladničky.

Mezitím si připravte krém. Změklé máslo rozmíchejte se žloutkem a následně utřete s cukrem. Nakonec přidejte lžíci rumu. Krém si přendejte z mísy do cukrářského sáčku anebo jen do mikrotenového sáčku s větší dírou na jednom konci.

Nakonec se pusťte do kompletování vosích hnízd. Vyndejte si těsto z chladničky a odtrhávejte z něj malé kousky, ze kterých vytvořte kuličky. Pokud používáte neotevíratelné formičky, obalte kousky těsta zlehka v moučkovém cukru, aby šly z formiček snadněji vyndat. Poté těstem plňte formičky. Do prostředku těsta udělejte vařečkou dostatečně hlubokou díru, kterou zaplňte krémem a přiklopte piškotem. Takto postupujte, dokud nespotřebujete všechno těsto. Vosí hnízda uchovávejte v chladničce.