Zkušení kuchaři jí přidávají k luštěninám – pokrm lahodně doplní a usnadní jeho trávení. Pohledná bylinka se hodí i k dalším jídlům, prospěšný je i čaj nebo pleťová voda, kterou z ní připravíte
Saturejka vyniká příjemnou, mírně štiplavou, kořenitou vůní, která připomíná zemitější tymián i oregáno. Je součástí proslulé provensálské směsi koření a v kuchyni ji upotřebíte na mnoho způsobů. Na zahradě pěkně vypadá, můžete ji pěstovat i v květináči.
Pěstování
Nejčastěji se pěstují dva druhy - jednoletá saturejka zahradní (Satureja hortensis) a vytrvalá saturejka horská (Satureja montana).
saturejka zahradní (Satureja hortensis) před květem
Saturejka zahradní je jednoletka, dorůstající do půlmetrové výšky. Rozkvétá pěknými růžovými květy. Lístky je nejlepší sklízet ještě před rozkvětem. (Květy jsou však medonosné a vyhledávané včelami a motýly, proto je dobré nechat některé rozvinout). Vysévá se především na jaře, ale do nádob ji můžete vysít i na konci léta a po ochlazení přenést domů.
Saturejka horská je vytrvalá, polodřevnatějící rostlina. Její listy jsou trochu tužší a jejich vůně trošku méně výrazná, nežli u saturejky zahradní. Kvete jemnými bílými květy. Velmi dekorativní je její plazivá varieta prostrata. Snadno se množí řízkováním.
vytrvalá saturejka horská (Satureja montana)
- Oběma druhům prospívá slunné stanoviště a neutrální nebo mírně zásaditá půda.
- Vytrvalá saturejka potřebuje půdu propustnou, jednoleté svědčí výživná hlinitá a je snadné ji pěstovat i doma v květináči.
- Vytrvalou saturejku je před zimními mrazy vhodné ochránit přikrývkou z listí, slámy či chvojí.
- Saturejky se snadno množí semeny i vrcholovými a stonkovými řízky, na jaře a na podzim také dělením trsů.
Dalšími, zajímavými a méně známými druhy saturejky jsou Satureja thymbra, převislá bylinka vhodná do závěsných květináčů, a Satureja viminea, zvaná jamajská máta.
Saturejka v kuchyni
Saturejka je ideální bylinkou k luštěninám – zpestří jejich chuť, dodá jim vůni a strávníkům ulehčí trávení. Lžičku nasekané natě přidejte na počátku vaření, lžičku sdrhnutých lístků poté ještě na hotový pokrm. Dále je saturejka výborná i do omáček i polévek, mletých mas a sekané. Hodí se do vaječných pokrmů a k dušené zelenině. Variety vonící po citrónu se velmi hodí i k rybám a mořským plodům. Saturejka umožní omezit používání soli, aniž by pokrm ztratil na chuti.
Saturejka je výborná čerstvá, ale dobře si svou vůni a chuť uchovává i po usušení. Výtečný je také saturejkový ocet i olej.
Sklízejí se především lístky, ale použít můžete i květy
Nakládané fazolové lusky se saturejkou
- Fazolové lusky nakrájíme šikmými řezy na kousky.
- Pár minut je povaříme v osolené vodě.
- Okapané je vložíme do skleniček, přidáme k nim bobkový list a snítky čerstvé saturejky.
- Přelijeme horkým nálevem, svařeným z litru vody, 2 dcl bílého vinného octa, 2-3 lžíce soli a 4-6 lžic cukru (podle chuti).
- Pro delší skladování sterilujeme.
Čaj i pleťová voda
Nálev ze saturejky, z čajové lžičky lístků na šálek vody, je možné použít jako prostředek upravujíc trávicí potíže, dále jako stahující a čistící pleťovou vodu pro mastnou pleť, i jako dezinfekční kloktadlo (nejúčinnější je pro tyto účely nálev z kvetoucích vrcholků rostliny).