Ovocná vína připravujeme z ovocné šťávy, vody a cukru. Ovocná šťáva je lepší než drť, která občas do vína přenese pachuť uvolněnou z podrcených semen a slu­pek. Nejjednodušší je použít odšťavňo­vač nebo rozdrcené plody několikrát přecedit přes jemnou textilii.

Ovocná šťáva by neměla přijít do kon­taktu s kovovou nádobou ani s kovovým nádobím. Základní podmínkou úspěchu je čistota v průběhu celého procesu. Většina ovocných šťáv je oproti hrozno­vému moštu kyselá a při výrobě je po­třeba přidat vodu a cukr. Tak snížíme podíl kyselin a naopak zvýšíme podíl cukrů. Příliš kyselé šťávy špatně kvasí a mají snahu octovatět.

Od ovocné šťávy k vínu

  • Vodu nejprve svaříme s cukrem a necháme ji zchladnout na pokojovou teplotu.
  • Smícháme ji s ovocnou šťávou a přidáme vinné kvasinky. (Z osobní zkušenosti doporučuji tekuté kvasinky, s nimiž je snadnější práce).
  • Můžeme přidat takzvanou živou sůl pro kvasinky, a to v množství 2 g na 10 l moštu.
  • Takto připravený a dobře rozmíchaný mošt naléváme do skleněných demižonů, které plníme maximálně do dvou třetin objemu a uzavíráme je speciálními kvas­nými zátkami.

Šťáva nejlépe kvasí při 20 °C, proces trvá nejčastěji 6–8 týdnů. Ukončení lihového kvašení signalizuje i ukončení úniku bublinek oxidu uhličité­ho zátkou.

Stáčení

Víno odzátkujeme a hadičkou do čistých demižonů stáhneme jen čirou část bez kalů, které se usadily na dně. Demižon můžeme tentokrát naplnit téměř po okraj. Pak ho znovu uzavřeme kvasnými zátkami a uložíme v chladu a suchu. Víno se ještě dočistí a zbylé kaly se usadí na dně. Poté víno znovu stáhneme hadičkou a naplníme do láhví. Domácí víno je dobré rychle vypít, ale při delším uskladňování musíme mít láhve v chladu a ve vodorovné poloze. Ideální je suchý sklep.

Recept na trnkové víno

Na podzim si můžeme vyzkoušet vyro­bit víno z trnek. Plody sbíráme až poté, co lehce přemrznou, jsou chutnější a sladší. Protože se trnky obtížně odšťavňují, připravujeme víno nakvašováním roz­mačkaných plodů, a ne jejich šťávy.

Plody rozmačkáme v lisu nebo ručně, přesypeme do demižonu a zalijeme cukrovým sirupem. Na 5 litrů trnek počítejme 3 kg cukru a 6 litrů vody. Pro tento poměr potřebujeme demižon alespoň s obsahem 20 l. Při­dáme kvasinky a kvasnou sůl. Uzavřeme kvasnou zátkou a umístíme v pokojové teplotě na světle, ale ne na plném slunci.

Po šesti týd­nech by mělo ovoce ležet na dně a oxid uhličitý neprocházet zátkou. Pak už postupujeme podle uvedeného návodu, stáhneme do nového demižonu, nechá­me dokvasit a nakonec plníme do láhví.