Koňak můžete podávat se šlehačkou posypaný mlteou skořicí nebo muškátovým květem.

Vyrobte si vynikající domácí vaječný koňak, je to snadné

Se vstupem do druhého adventního víkendu už je cítit kromě vůně svařeného vína stoupající stres z předvánoční nákupní horečky. Přitom největší radost a potěšení ve tvářích vašich blízkých odedávna vykouzlí dárek ručně připravovaný – čas je totiž to nejcennější, co může jeden druhému věnovat. A přesto jej nebudete potřebovat příliš mnoho, pokud se budete držet našeho receptu.

Vaječný koňak, nebo chcete-li likér, má svůj původ ve středověké Anglii. Jeho popíjení bylo výsadou aristokracie, jelikož hlavní alkoholickou složkou pravého vaječného likéru bylo a je brandy nebo americký bourbon. V Severní Americe se prosadil v průběhu 18. století, oblíbený je však i v Kanadě.

Pokud máte čerstvá vejce, nemusíte se ničeho obávat.Pokud máte čerstvá vejce, nemusíte se ničeho obávat.Autor: Shutterstock.com / Segen

Tradice pití vaječného koňaku během vánočních svátků má své příznivce i odpůrce. Neodrazuje-li vás ani tak chuť tohoto svátečního alkoholu jako spíš obava z čerstvých žloutků, vězte, že kombinace s alkoholem zaručuje bezpečný průběh uležení. Čas investovaný do samotné přípravy je sice relativně krátký, nicméně o kýžený jemný a delikátní výsledek se postará směs sama, musíte však vydržet a dopřát jí alespoň dva týdny. Až se budete rozhodovat, jaký alkohol použijete, držte se prostého pravidla – pokud byste alkohol nepili ani samotný, v koňaku vás rozhodně nepotěší. Budete-li chtít chuť ozvláštnit, zkuste přidat více druhů alkoholu, ať už tedy výše zmíněný bourbon, brandy nebo kvalitní karibský rum.

Koňak můžete podávat se šlehačkou posypaný mlteou skořicí nebo muškátovým květem.Koňak můžete podávat se šlehačkou posypaný mlteou skořicí nebo muškátovým květem.Autor: Shutterstock.com / Ekaterina Kondratova

Domácí vaječný koňak

Na lahev o objemu 800 ml:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • 300 ml alkoholu (brandy, bourbon, kvalitní rum)
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 čerstvé žloutky
  • 1 vanilkový lusk

Nejprve si vyvaříme ve vroucí vodě skleněnou uzavíratelnou lahev včetně uzávěru, vodu necháme okapat a lahev dokonale oschnout. Do hrnce se silným dnem si nalijeme kondenzované mléko, smetanu, nasypeme cukr a přidáme semínka z vanilkového lusku, ten rozkrojený ke směsi přidáme.

Vaříme několik minut za občasného míchání do zhoustnutí, stáhneme z plamene a vyjmeme lusk. Připravíme si vodní lázeň, nerezovou mísu umístíme nad hrnec s vroucí vodou. V míse svižně šleháme žloutky vidličkou tak, aby získaly vyšší teplotu. Mísu sundáme a za stálého míchání vléváme sladkou vanilkovou směs.

Pro perfektní výsledek můžeme přecedit přes jemné síto a na závěr přidáme alkohol. Ještě teplý nalijeme do lahve, uzavřeme a necháme v chladu uležet minimálně 14 dní.