Konzumace rajských jablíček zlepšuje náladu – možná po jejich konzumaci budete mít pocity přímo rajské. Dále podporuje tvorbu všech hormonů, přináší klid našemu nočnímu odpočinku, odvádí vodu z organismu, proto je důležitá při odtučňovacích dietách. Rajče také posiluje imunitu, zlepšuje sliznice i naši pokožku a trávení, zpevňuje naše kosti, chrání naše oči, je prevencí proti rakovině a dobře působí na prostatu.

Plněná rajčata

Kuchařská encyklopedie z minulého století uvádí přes deset základních úprav rajčat zbavených vnitřních semeníků a žeber. Tak třeba úprava à la Plaza hotel káže rajčátka naplnit směsí sardinek utřených s máslem, rajčatovým protlakem a citronem a doplnit je kousky černých oliv. Bristolská rajčata se plní salátem z kuřecího masa a celerové majonézy. Velmi populární bývala rajčata plněná waldorfským salátem z ořechů, jablek a spařeného celeru svázaného citronovou majonézou.

Můžete ale vyzkoušet náplně moderní: jemné dipy z přírodních šlehaných sýrů v kombinaci s avokádem, nebo pomazánky z rozmixovaných fazolí nebo cizrny zjemněné kysanou smetanou a doplněné mátou a limetkou mohou z rajčat učinit skvělou lahůdku.

Zapékaná rajčata

Náplní do pozvolna pečených, spíše dušených rajčat může být mnoho. Vždy myslete na to, že rajče je rychle tepelně upravené, a tak je lepší plnit je směsí sýrů s malými kostičkami pečiva a bylinkami nebo předem tepelně upravenými houbami (houbovou smaženicí) spojenými vajíčkem. Výborná jsou rajčata naplněná strouhaným tvrdým tvarohem, podušeným pórkem a šunkou. To, co z rajčat vydlabete, dejte do zapékací mísy spolu s cibulí a troškou rajského protlaku, případně jinými kousky zeleniny, a vše společně poduste. Směs pak rozmixujte na jednoduchou omáčku, kterou dochuťte podle libosti.

Bagetka zapečená s rajčaty a sýrem

Můžete použít i náš rohlík či nějakou bagetku ne přímo francouzskou ale třeba celozrnnou, jak libo. Podélně ji nakrojte, ale nerozkrojte. Nakrojení pak potřete bazalko-česnekovým máslem. To připravíte tak, že do rozměklého másla máčknete lisem trošku česneku, ne moc a solidní dávku nasekané bazalky. Pak do bagety vložte střídavě sýr a kolečka rajčat, trošku soli a pepře a rychle s tím do hodně vyhřáté trouby. Po deseti až patnácti minutách je vše hotovo. Výběr sýra je jen na vás. Nejlepší je mozzarella nebo náš poloměkký sýr, třeba Blaťácké zlato se zeleným pepřem nebo ořechy. Bagetu můžete několikrát naříznout i příčně a do každého zářezu vložit trošku bylinkového másla, sýr a plátek rajčete.