Finský vánoční svařák
Potřebujeme
- 2 l vína
- 200 ml vodky
- špetku hřebíčku
- 2 celé skořice
- oloupané mandle
- hrozinky
- citronovou kůru
- cukr
Jak na to
Víno nalijeme do hrnce, přidáme hřebíček, skořici a přiměřeně mandle, rozinky, citronovou kůru a cukr a svařák na mírném plamenu zahříváme až téměř k bodu varu, kdy jej odstavíme. Pak přidáme vodku, přecedíme a podáváme horké ve sklenicích, které snesou teplo.
Finský vánoční glögg
Potřebujeme
- 1 l červeného vína
- 150 ml čisté pálenky nebo vodky
- 2 celé skořice
- 10 hřebíčků
- 1 celý zázvor
- 2 lžičky kardamonu
- kůru z 1 pomeranče
- 250 ml cukru krupice
- 100 ml rozinek
- 50 ml nasekaných mandlí
Jak na to
Do vína nasypeme skořici, hřebíček, zázvor, kůru z pomeranče, rozdrcený kardamon, cukr, zalijeme pálenkou, vzduchotěsně uzavřeme a necháme při pokojové teplotě asi 24 hodin odstát. Podáváme horké.
Švédský vánoční tryffel
Potřebujeme
- 2,5 dl šlehačky
- 300 g hořké čokolády
- trochu koňaku nebo rumu
- 1 dl kakaa na obalení
Jak na to
Šlehačku uvedeme do varu, rendlík odstavíme a nasypeme do něj nalámanou čokoládu, aby se ve šlehačce rozpustila a vytvořila hustou směs, přidáme tři lžíce koňaku nebo rumu, zamícháme a necháme přes noc ztuhnout.
Nazítří tvoříme kuličky vykrajovačem namáčeným v horké vodě tvoříme. Je-li třeba, dotvarujeme je prsty. Pak čokoládové kuličky obalujeme v kakau a vkládáme je do malých cukrářských košíčků.
Švédské vánoční perníčky
Potřebujeme (na 500 perníčků)
- 3 dl medu
- 40 g cukru
- 1,5 polévkové lžíce zázvoru
- 1,5 polévkové lžíce skořice
- 1 polévkovou lžíci mletého hřebíčku
- 350 g margarínu nebo másla
- 3 dl šlehačky
- 0,5 lžíce prášku do pečiva
- 1,5 kg hladké mouky
Jak na to
Med, cukr, koření a margarín dobře promícháme, v trošce vody rozpustíme prášek do pečiva a asi 3/4 množství mouky, utřeme těsto, do kterého postupně přidáváme šlehačku.
Těsto přikryjeme a necháme přes noc odležet.
Nazítří do něj přidáme zbytek mouky a tuhé těsto vyválíme dotenka, abychom mohli vykrajovat figurky, hvězdičky a podobně.
Pečte v troubě při teplotě 175 až 200 °C.
Perníčky necháme vychladnout na plechu a ozdobíme je bílou polevou.