Finský vánoční svařák

Potřebujeme

  • 2 l vína
  • 200 ml vodky
  • špetku hřebíčku
  • 2 celé skořice
  • oloupané mandle
  • hrozinky
  • citronovou kůru
  • cukr

Jak na to

Víno nalijeme do hrnce, přidáme hřebíček, skořici a přiměřeně mandle, rozinky, citronovou kůru a cukr a svařák na mírném plamenu zahříváme až téměř k bodu varu, kdy jej odstavíme. Pak přidáme vodku, přecedíme a podáváme horké ve sklenicích, které snesou teplo.

Finský vánoční glögg

Potřebujeme

  • 1 l červeného vína
  • 150 ml čisté pálenky nebo vodky
  • 2 celé skořice
  • 10 hřebíčků
  • 1 celý zázvor
  • 2 lžičky kardamonu
  • kůru z 1 pomeranče
  • 250 ml cukru krupice
  • 100 ml rozinek
  • 50 ml nasekaných mandlí

Jak na to

Do vína nasypeme skořici, hřebíček, zázvor, kůru z pomeranče, rozdrcený kardamon, cukr, zalijeme pálenkou, vzduchotěsně uzavřeme a necháme při pokojové teplotě asi 24 hodin odstát. Podáváme horké.

Švédský vánoční tryffel

Potřebujeme

  • 2,5 dl šlehačky
  • 300 g hořké čokolády
  • trochu koňaku nebo rumu
  • 1 dl kakaa na obalení

Jak na to

Šlehačku uvedeme do varu, rendlík odstavíme a nasypeme do něj nalámanou čokoládu, aby se ve šlehačce rozpustila a vytvořila hustou směs, přidáme tři lžíce koňaku nebo rumu, zamícháme a necháme přes noc ztuhnout.

Nazítří tvoříme kuličky vykrajovačem namáčeným v horké vodě tvoříme. Je-li třeba, dotvarujeme je prsty. Pak čokoládové kuličky obalujeme v kakau a vkládáme je do malých cukrářských košíčků.

Švédské vánoční perníčky

Potřebujeme (na 500 perníčků)

  • 3 dl medu
  • 40 g cukru
  • 1,5 polévkové lžíce zázvoru
  • 1,5 polévkové lžíce skořice
  • 1 polévkovou lžíci mletého hřebíčku
  • 350 g margarínu nebo másla
  • 3 dl šlehačky
  • 0,5 lžíce prášku do pečiva
  • 1,5 kg hladké mouky

Jak na to

Med, cukr, koření a margarín dobře promícháme, v trošce vody rozpustíme prášek do pečiva a asi 3/4 množství mouky, utřeme těsto, do kterého postupně přidáváme šlehačku.

Těsto přikryjeme a necháme přes noc odležet.

Nazítří do něj přidáme zbytek mouky a tuhé těsto vyválíme dotenka, abychom mohli vykrajovat figurky, hvězdičky a podobně.

Pečte v troubě při teplotě 175 až 200 °C.

Perníčky necháme vychladnout na plechu a ozdobíme je bílou polevou.