Ještě před pár lety zapomenutá šípková omáčka v poslední době znovu získává na své popularitě. A věděla to i polovina mysliveckého spolku v restauraci Hájenka ve známém snímku Slavnosti sněženek (1983), kteří si ji poručili ke kančímu masu. Šípková omáčka má pikantní sladkokyselou chuť a právě zvěřina je masem, ke kterému se nejvíce hodí. Ovšem chutná i k jiným druhům masa připraveným “na divoko”. Šípky rostly v minulosti téměř všude, a tak se záhy staly oblíbenou ingrediencí ve staročeské kuchyni. Základem šípkové omáčky je šípková zavařenina nebo protlak, které koupíte buď v obchodě nebo připravíte snadno doma sami.

Divočák Jana Wericha se šípkovou omáčkou

Suroviny:

Na maso

400 g kýty z divočáka

100 g slaniny

hladká mouka na obalení

olej


Na marinádu

100 g cibule

2 mrkve

1 petržel

1 celer

kuličky celého pepře

nové koření

bobkový list

tymián

jalovec

citronová kůra

100 ml octu

200 ml oleje


Na omáčku

100 ml červeného suchého vína

120 g šípkové zavařeniny

50 g cukru

sůl


Postup:

Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kostičky, smíchejte s olejem a s kořením a do směsi naložte očištěné maso. Nechte marinovat v lednici 48 hodin.

Poté maso očistěte a nakrájejte asi na 2 cm silné medailonky. Ovažte je nití, aby držely tvar, obalte je v mouce, opečte je z obou stran na pánvi na rozehřátém oleji a pak je udržujte v teple.

Kořenovou zeleninu z marinády sceďte, orestujte společně se slaninou nakrájenou na kostičky, přidejte cukr a zalijte octem z marinády s trochou vody. Do směsi vložte maso a duste doměkka.

Změklé maso vyndejte, šťávu vyduste na tuk, zaprašte hladkou moukou, zalijte červeným vínem a přidejte šípkovou zavařeninu a trochu vody. Omáčku povařte, dochuťte a přeceďte. Podávejte s masem. Jako příloha se hodí buď houskový nebo špekový knedlík.

Zdroje:cesky.radio.cz,www.toprecepty.cz