Liboval si v dobré společnosti, stejnou měrou miloval jídlo. Jan Werich ve své vile často přijímal desítky nejrůznějších hostů, takže muselo být stále navařeno nebo připraveno něco k zakousnutí. Zkuste recept na jeho oblíbeného divočáka se šípkovou omáčkou.
Ještě před pár lety zapomenutá šípková omáčka v poslední době znovu získává na své popularitě. A věděla to i polovina mysliveckého spolku v restauraci Hájenka ve známém snímku Slavnosti sněženek (1983), kteří si ji poručili ke kančímu masu. Šípková omáčka má pikantní sladkokyselou chuť a právě zvěřina je masem, ke kterému se nejvíce hodí. Ovšem chutná i k jiným druhům masa připraveným “na divoko”. Šípky rostly v minulosti téměř všude, a tak se záhy staly oblíbenou ingrediencí ve staročeské kuchyni. Základem šípkové omáčky je šípková zavařenina nebo protlak, které koupíte buď v obchodě nebo připravíte snadno doma sami.
Šípková zavařenina má zajímavou chuť a široké využití.
Divočák Jana Wericha se šípkovou omáčkou
Suroviny:
Na maso
400 g kýty z divočáka
100 g slaniny
hladká mouka na obalení
olej
Na marinádu
100 g cibule
2 mrkve
1 petržel
1 celer
kuličky celého pepře
nové koření
bobkový list
tymián
jalovec
citronová kůra
100 ml octu
200 ml oleje
Na omáčku
100 ml červeného suchého vína
120 g šípkové zavařeniny
50 g cukru
sůl
Nezbytnou ingrediencí je červené víno.
Postup:
Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kostičky, smíchejte s olejem a s kořením a do směsi naložte očištěné maso. Nechte marinovat v lednici 48 hodin.
Poté maso očistěte a nakrájejte asi na 2 cm silné medailonky. Ovažte je nití, aby držely tvar, obalte je v mouce, opečte je z obou stran na pánvi na rozehřátém oleji a pak je udržujte v teple.
Kořenovou zeleninu z marinády sceďte, orestujte společně se slaninou nakrájenou na kostičky, přidejte cukr a zalijte octem z marinády s trochou vody. Do směsi vložte maso a duste doměkka.
Změklé maso vyndejte, šťávu vyduste na tuk, zaprašte hladkou moukou, zalijte červeným vínem a přidejte šípkovou zavařeninu a trochu vody. Omáčku povařte, dochuťte a přeceďte. Podávejte s masem. Jako příloha se hodí buď houskový nebo špekový knedlík.
Zdroje:cesky.radio.cz,www.toprecepty.cz