Mnozí je máme uloženy v paměti ve spojení s prázdninovými zážitky. „Takové buchty s mákem uměla jenom babička,“ říkává se. Ale každý, kdo je zkusí upéct nebo třeba ušťouchat škubánky, bude hvězdou dne.
Bublanina
300 g polohrubé mouky
půl sáčku prášku do pečiva
300 g cukru krupice
8 lžic studené vody
8 lžic oleje
4 vejce
asi 500 g třešní nebo višní
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
bublanina
Nejdříve ušleháme cukr, vodu, olej a žloutky. Do směsi přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Směs nalijeme na vysypaný plech nebo do pekáče, povrch poklademe ovocem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C.
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Omáčku podáváme teplou, je výborná na lívance, neplněné kynuté knedlíky nebo na vdolky.
Borůvkový žahour
500 g borůvek
50 g cukru
1 lžíce másla (30 g)
1 lžička bramborového škrobu
250 ml mléka
Borůvky zalijeme polovinou mléka, přidáme máslo, cukr a vše chvíli povaříme. Nakonec ve zbytku mléka rozkvedláme škrob a omáčku zahustíme.
Lívance s borůvkami
500 ml mléka
1 vejce
1 lžíce cukru
sůl
40 g droždí
hladká mouka
máslo na pomazání
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
sypání
skořice s cukrem, mletý mák s cukrem, borůvky či jiné ovoce
Zaděláme řídké těsto — o něco hustší než palačinkové, ale řidší než na bramboráky — a necháme je asi půl hodiny kynout na teplém místě.
Lívanečník vymažeme tukem a lijeme do něj těsto, které zvolna pečeme, až se začnou tvořit bublinky. Pak lívance obrátíme a dopečeme je z druhé strany.
Hotové lívance potíráme rozpuštěným máslem a sypeme skořicí nebo mákem. V létě jsou moc dobré s ušlehanou šlehačkou smíchanou s jahodami nebo borůvkami.
Buchty s mákem
250 g hladké a 250 g polohrubé mouky
100 g krystalového cukru
50 g másla
1 žloutek
30 g droždí
sůl
250 ml mléka
citronová kůra
vanilkový cukr
100 g tuku a lžíci oleje na pomazání buchet a pekáče
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
buchty s mákem
V míse zaděláme kvásek z droždí z půl lžíce cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka a necháme ho na teplém místě vzejít.
Do vykynutého kvásku, přidáme cukr, rozpuštěný vlažný tuk a vlažné mléko rozkvedlané se žloutkem a trochou soli.
Postupně přidáváme mouku a vypracujeme vláčné těsto, až se dělají bubliny a těsto se nechytá vařečky.
Těsto poté kyne asi hodinu přikryté v teple.
Vykynuté těsto přeložíme na pomoučený vál, lehce je vyválíme na sílu asi 3 cm a nakrájíme z něj čtverečky, které plníme nádivkou (makovou, tvarohovou, povidlovou, zavařeninou apod.).
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Buchty nedáváme moc blízko sebe, aby mohly ještě před pečením asi 20 minut kynout.
Rohy těsta povytáhneme k sobě a pevně je spojíme. Každou buchtičku pomažeme ze všech stran tukem a vytvořeným spojením dolů je kladem do vymaštěného pekáče.
Buchty necháme asi 10 minut zapéct v troubě předem vyhřáté na 200 °C, pak dopékáme při 180 °C. Upečené buchty vyklopíme na prkénko a vychladlé pocukrujeme.
Škubánky
(slaná i sladká varianta)
asi 1 kg brambor
300 g hrubé mouky
sůl
na slanou variantu
200 g anglické slaniny
150 g nastrouhaného tvrdého sýra
pažitka
na sladkou variantu
rozpuštěné máslo
moučkový cukr
strouhaný tvaroh
případně mák
Brambory nakrájíme na menší kousky a uvaříme je do poloměkka. Polovinu vody z brambor slijeme a druhou polovinu nalijeme do jiného hrnce (kdyby bylo třeba hmotu později naředit).
Brambory zasypeme hrubou moukou, opačným koncem vařečky do bramborové hmoty vypícháme otvory a na plotýnce nastavené na stupeň 1 necháme brambory s moukou a vodou asi 20 minut propařit.
Pak bramborovou hmotu rozmačkáme mačkadlem.
Polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném sádle vykrajujeme z těsta škubánky a na talíři je sypeme sýrem (tvarohem, mletým mákem), nebo polijeme vyškvařenými kostičkami slaniny (rozpuštěným máslem) a posypeme nasekanou pažitkou (cukrem).
Škubánky můžeme také opéci a podávat jako přílohu.
Rozhuda s pažitkou
150 g másla
500 g měkkého tvarohu
50 až 100 ml mléka nebo smetany
1 cibule
3 až 4 lžíce pažitky
sůl a pepř
lžička cukru
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
rozhuda s pažitkou
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Rozhudu buď mažeme na chléb, nebo ji podáváme k vařeným či pečeným bramborám.
Máslo utřeme do pěny, přidáme tvaroh a podle potřeby zředíme mlékem nebo smetanou. Důkladně prošleháme.
Přisypeme jemně pokrájenou cibuli a nasekanou pažitku, podle chuti osolíme, opepříme a přisladíme. Vyšleháme hladkou pomazánku.
Tvarůžková rozhuda
Dáváte–li přednost pikantnější chuti, můžete do tvarohu kromě výše uvedených surovin nastrouhat i olomoucké tvarůžky a přidat špetku pálivé papriky.
Bramborové knedlíky se „škvarkama“
500 g brambor
30 g hrubé krupice
30 g hrubé mouky
sůl
vejce
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
bramborové knedlíky se škvarkama
Ve slupce vařené brambory oloupeme, jemně je prolisujeme nebo nastrouháme, přidáme sůl, krupici, hrubou mouku, vejce a zpracujeme tužší těsto.
Z těsta odkrajujeme kousky, tvarujeme z nich placičky, které plníme uzeným masem nakrájeným na kostičky, a zabalíme je. Knedlíky vhazujeme do vroucí vody a vaříme asi 15 minut. Na talíři knedlíky posypeme škvarky a přidáme kysané zelí.
Bramboráky se sýrem
4—5 brambor
2 vejce
100 g ementálu
kousek celeru
1 menší cibule
asi 3 lžíce hladké mouky
1 lžička majoránky
1/2 lžičky pepře
1 lžička soli
česnek
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
bramboráky se sýrem
Brambory nastrouháme najemno a slijeme přebytečnou vodu, přistrouháme ementál, cibuli a celer, rozklepneme vejce a vmícháme mouku, koření a rozetřený česnek.
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Hotové bramboráky můžeme zjemnit lžící bílého jogurtu a posypat i pažitkou.
Těsto smažíme na rozpáleném oleji, přebytečný tuk vysajeme ubrouskem.
Kuře jako kachna
1 kuře nebo jen stehna
kyselé zelí
anglická slanina
drcený kmín
sůl a med
Dno pekáče pokryjeme kyselým zelím, na ně rozložíme plátky anglické slaniny a navrch dáme rozčtvrcené kuře nebo jen stehna. Maso posypeme drceným kmínem. Pečeme přikryté, nepodléváme.
Když je maso řádně propečené, pomažeme je medem a odkryté je dopečeme v troubě dozlatova.