Při pečení vánočního cukroví je výběr správného tuku klíčový. Nejenže ovlivňuje chuť a konzistenci cukroví, ale také jeho zdravotní nezávadnost. Jaký tuk tedy vybrat, aby bylo naše cukroví nejen chutné, ale i zdravé a kterému se raději naprosto vyhnout?

Chcete znát rizika a nebezpečí nasycených tuků? Podívejte se na zajímavé YouTube video na kanálu KenDBerryMD:

Zdroj: Youtube

Proč je výběr tuku tak důležitý

Některé tuky se při vysokých teplotách mohou rozkládat a uvolňovat škodlivé látky, které našemu zdraví ani zdaleka neprospívají. Raději sáhněte po takových, které jsou pro pečení vhodnější, protože mají vyšší kouřový bod a jsou odolnější vůči vysokým teplotám.

Skrytá hrozba je v margarínech a ztužených tucích

Vzhledem ke stoupající ceně běžného kvalitního másla sáhne nejedna hospodyně po levnějších alternativách, aniž by si uvědomovala skrytá rizika. Zcela jistě se vyhýbejte použití margarínů a ztužených tuků. Ačkoliv vám může připadat, že jsou snad zdravější variantou pro svůj obsah cholesterolu a nasycených tuků.

Jejich výroba probíhá hydrogenací. Při tomto procesu se do rostlinných olejů přidává za vysokého tlaku a teploty vodík. Dochází tak ke změně přirozené struktury tuků a vytváří se umělé trans-tuky. Právě ty přinášejí pro naše zdraví mnohem více rizik oproti nasyceným tukům, které jsou například v másle. Ve chvíli, kdy tuk zpracovaný tímto způsobem použijete při pečení a je vystavený vysokým teplotám v troubě, se trans-tuky začnou rozkládat a uvolňovat již zmíněné toxiny.

Nejlepší variantou je máslo

Máslo je klasika, která vás při pečení vánočního cukroví nikdy nezklame. Dodává cukroví nejen bohatou chuť, ale i příjemnou konzistenci a krásnou barvu. Navíc obsahuje vitamíny rozpustné v tucích, především A, D, E a K. Zdravou variantou je i pro přítomnost unikátní mastné kyseliny s krátkým a středním řetězcem, které náš organismus dokáže rychle využít jako zdroj energie. Máslo je stabilní i při vyšších teplotách, takže se skvěle hodí nejen na pečení.

Kokosový olej

Alternativním řešením másla je i panenský kokosový olej. Je tvořený z 90 % nasycenými tuky, takže zdatně odolá vysokým teplotám a neoxiduje. Hodí se výborně k pečení všech sladkých zákusků a dezertů.

Související články

Zdroje: www.vitalia.cz, www.techsvet.cz, www.akcniceny.cz, www.kupi.cz