Přesolené jídlo

Ideální je solit jídla mírně, případně využívat k jejich dochucování vhodné bylinky a koření. Zvlášť obezřetní bychom měli být tehdy, pokud je mezi strávníky někdo, komu větší množství v jídle škodí. Pomoci si můžeme i tím, že nebudeme solit „od oka“, ale sáhneme po osvědčených odměrkách. V ideálním případě si ověříme, jaké množství soli se vejde na námi používanou lžičku. Obvykle to bývá:

  • kávová lžička = 7 g soli
  • polévková lžíce = 20 g soli
  • hrnek o objemu 250 ml = 300 g soli

V případě přesolení vždy záleží na tom, jak moc velké množství soli navíc se v jídle ocitlo. Pokud frajeříte a sypete sůl rovnou z pytlíku, pak může vzniknout malér nenapravitelný a jídlo už zachránit nepůjde. Způsobů, jak neutralizovat příliš slanou chuť je více, vybereme tedy ten nejvhodnější pro daný typ jídla. V některých případech výborně poslouží přidání něčeho sladkého (např. cukr, med, javorový sirup) či kyselého (např. octa, citronové šťávy).

Při záchraně přesolené polévky se nejvíce osvědčilo nakrájení syrové brambory, kterou v polévce uvaříme. Pak bramboru z polévky vyjmeme. Pokud není soli v pokrmu příliš, část ji do sebe pohltí právě brambora. Přesolený čistý vývar pomůže zachránit vaječný bílek – ve vařící polévce jej necháme srazit a z polévky vyjmeme.

Příliš ostré jídlo

Pokud vám ujela ruka s kořením třeba při přípravě omáčky, pomůže se záchranou přidání smetany, kokosového mléka, sýra či jogurtu. Pocit nepříjemné ostrosti sníží také vhodně zvolená příloha – pokud je to vhodné, sáhněte v takovém případě po rýži, pochopitelně jen mírně osolené.

S kořením to není třeba přehánět. V létě je ideální čas na experimentování a výrobu vlastních kořenících směsí, jejichž obsah budeme mít dokonale pod kontrolou. Místo zvýrazňování chuti přidáním bujónů v kostce či dalších umělých dochucovadel si můžeme např. připravit vlastní „domácí maggi“.

Náprava sraženého krému

Tuhle nepříjemnost mívá na svědomí rozdílná teplota výchozích surovin. V ideálním případě by všechny suroviny měly mít stejnou, tedy pokojovou teplotu. Podle svých možností můžete krém opatrně nahřát ve vodní lázni či vychladit v chladničce. Hrudek jej pak už poměrně snadno zbavíte tyčovým mixérem. Pokud vás tlačí čas a hosté už jsou skoro za dveřmi, ani tehdy nemusíte zoufat. Poohlédněte se po ingredienci s hrubší strukturou, např. drcených oříšcích či mandlích. S nimi se vám krém podaří snáze utřít do požadované konzistence.