Ryby vždy uchováváme v chladu. Spotřebujeme-li je do týdne, stačí na to chladnička s teplotou od nuly do 5 °C. Ryby však musíme vykuchat a nasolit. Neporcované je zabalíme do mikrotenové fólie, uložíme do mísy a položíme na ně kus ledu. Ten se rozpouští, proto vodu průběžně vyléváme a na rybu klademe led nový.

Zamrazování šetří čas jak při uchovávání masa, tak při jeho nakupování — obchody s čerstvými rybami nejsou na každém rohu. Mraznička nám usnadní mít rybí maso po ruce, kdykoliv dostaneme chuť na lososa, kapříka a další.

Rozmrazování má svá pravidla

Dlouhodobě rybu skladujeme v mrazáku při teplotě nejméně –20 °C. Ryby opět musí být vykuchané a pečlivě zabalené v mikrotenu, aby se tzv. nevymrazily. Tučné a velké ryby spotřebujeme do šesti měsíců, menší ryby mající málo tuku vydrží v mrazáku rok i více.

Jak správně rozmrazit rybu

  • Nejlepší je nechat rybu rozmrazit v chladničce. Vložte ji bez obalu na síto, aby voda mohla odkapávat a nedostala se do styku s masem.
  • Rozmrazit se ryba dá také pod tekoucí vodou. Nechte však rybu zabalenou v původním, hermeticky uzavřeném obalu.
  • Rybu je možné rozmrazit i v chladném mléce.
  • V žádném případě nerozmrazujte ryby při pokojové teplotě.
  • Rybu nenechte rozmrazit úplně, maso by bylo blátivé. Stačí ji jen nechat takzvaně povolit.