Zdroje: YouTube.com, aazdravi.cz

Vepřová kotleta patří k těm vůbec nejoblíbenějším kouskům vepřového. Oproti takové krkovici obsahuje minimum tuku, dá se připravit na spoustu způsobů a při správné úpravě chutná zkrátka každému. Často se z ní připravují například řízky, vepřový guláš anebo pečínka. Lze ji ale upéct i docela jinak. Mnohem originálněji a překvapivě chutněji. Stačí ji položit na brambory a posypat sýrem. Bezpochyby si pochutná celá rodina.

Celý postup najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Maso nakrájejte a naklepejte

Připravte si 1 kilogram vepřové kotlety bez kosti. Můžete ji zakoupit buď vcelku, nebo již nakrájenou na plátky. Druhá varianta pro vás bude přece jen o něco pohodlnější, neboť si ušetříte spoustu práce a budete mít jistotu, že jsou všechny plátky rovnoměrně nakrájené.

Jednotlivé plátky položte na pracovní desku vedle sebe, zakryjte je potravinářskou fólií a zlehka je naklepejte paličkou na maso. Fólii odkryjte, maso osolte, opepřete, otočte a postup zopakujte. Nakonec maso zakryjte znovu fólií a nechte jej 20 minut při pokojové teplotě odpočívat.

Brambory zbavte škrobu

Zatímco bude maso odpočívat, nachystejte si brambory. 5 větších brambor nastrouhejte nahrubo, dejte je do mísy a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Před dalším zpracováním je potřeba brambory zbavit škrobu, který právě voda vyplaví. Jde o poměrně zásadní krok, na který mnozí zapomínají. Bramborový škrob je totiž nejen velmi kalorický a sytý, ale jeho konzumace není pro tělo nikterak příznivá.

Brambory ponechte chvíli ve vodě a nakrájejte si na tenké plátky jednu velkou cibuli. Vodu z brambor slijte a z brambor ji ještě rukama vymačkejte. Připravte si zapékací mísu, její dno vytřete olejem a rovnoměrně na něj položte brambory. Na něj přijde cibule. Brambory s cibulí lehce osolte a opepřete a položte na ně plátky masa

Sýrová omáčka

Na sýrovou omáčku si nastrouhejte 100 gramů sýra, ideálně goudy (použít ale můžete například i eidam). Sýr smíchejte se 3 lžícemi řeckého jogurtu, 2 lžícemi majonézy a 1 lžičkou hrubozrnné hořčice. Sýrovou omáčku natřete na maso.

Pečení a trik s pečicím papírem

Aby v troubě sýrová omáčka rychle nezhnědla a pekla se současně s masem, přikryjte zapékací mísu do vody namočeným pečicím papírem a následně ještě alobalem. Pak mísu vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečte 20 minut. Po 20 minutách odstraňte ze zapékací mísy alobal s pečicím papírem a pečte dalších 20 minut.

Jednoduchý salát

Hotový pokrm můžete na talíři servírovat ještě s jednoduchým salátem z 1 salátové okurky, 3 natvrdo uvařených vajec, hrsti oliv a trochy petrželky. Všechny suroviny nakrájejte najemno a v míse smíchejte s jednou lžicí majonézy.

Další jídla z kotlety

Z vepřové kotlety se dá připravit celá řada chutných pokrmů. Jedním z nejoblíbenějších způsobů přípravy je smažení vepřových kotlet a jejich podávání s různými omáčkami, jako je houbová omáčka nebo omáčka z cibule. Další možností je příprava vepřové kotlety na grilu, což dodá masu pikantní chuť a krásně křupavou kůrčičku. Kotlety můžete také dusit v různých druzích gulášů, kde se maso stane lahodně měkkým a dochutí se aromatickými kořením a zeleninou. Vepřové kotlety lze také krájet na nudličky a přidat je do různých směsí, například do výborných wok pokrmů s exotickými omáčkami a zeleninou.