Italskou kuchyni si bez rajčat nelze představit. Italové kladou důraz na jednoduché kombinace kvalitních surovin. Nechávají vyniknout jejich chuť – zelenina tedy musí být vyzrálá, čerstvá. Italská příprava je proto jako stvořená pro červená rajčata, nejlépe ta z vlastního záhonku, nebo alespoň čerstvá polní z trhu, která dozrála na sluníčku.
Zapečená variace caprese
- Do zapékací misky, vytřené olivovým olejem, vložíme rozpůlená rajčata slupkou dolů.
- Posypeme je mořskou solí, čerstvě umletým černým pepřem a bohatě zalijeme olivovým olejem.
- Poté je pečeme nejméně hodinu při teplotě 180°, až se propadají – pak je jejich chuť správně koncentrovaná.
- Poklademe je nasekanou bazalkou, plátky mozarelly (pro tento účel můžeme použít i mozarellu prodávanou v bloku, bez nálevu), opět bazalkovými lístky a necháme ještě zapéct dvě minuty.
Před podáváním můžeme ozdobit ještě čerstvými lístky bazalky, případně plátky malých rajčátek.
Doporučená množství:
- 12 středně velkých rajčat (kolem 1 kilogramu)
- Nejméně 1 dcl kvalitního olivového oleje
- 40 g čerstvých bazalkových lístků
- 250 g mozarelly
Zapečné caprese vybízí k mnoha variantám. Rajčaty a mozarellou můžeme naplnit i velké klobouky žampionů a upéci či ugrilovat vše společně.